Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

Postojbina leskovačkog ajvara

Autor Pavlovic
Autor Pavlovic

Podneblje u kojem raste, boja ili ukus paprike? Teško je otkriti tajnu leskovačkog ajvara koji je odavno prešao naše granice i stigao do Italije kuda ga udruženje "Leskovački ajvar" izvozi. Članovi 46 porodica prave ga ...

Izvor: Foto: Nenad Blagojević

Simbolično, drugi Sajam leskovačkog domaćeg ajvara i zimnice održan 24. septembra 2013. godine, doneo je Leskovčanima i organizatorima dvostruko veći broj štandova ali i skoro duplo više posetilaca nego lane.

Članovi udruženja "Leskovački ajvar" koje broji 46 domaćinstava iz Leskovca i okoline čije porodice uzgajaju papriku i proizvode ajvar ponudili su svoje proizvode na štandovima u centru grada, a pre svega tegle domaćeg leskovačkog ajvara koji svi pripremaju po jedinstvenom receptu. Kroz našu galeriju na kraju teksta upoznaćete Sašu Nedeljkovića i njegovog oca Slobodana (slika 1), Slađana Đorđevića, Suzanu Stanković, Božidara Stankovića i Slađanu Ilić (slika 2), Dragana i Novicu Gorčić (slika 3), Gordanu Petrović (slika 4).

- Najvažnije je da svi pravimo ajvar po istom receptu kao i da ga kuvamo u određenim šerpama od 30 do 35 kg zapremine, s tim da u njih ide samo jedna trećina mase - kaže predsednik udruženja Miodrag Zdravković koji je proletos dobio nagradu Kluba privrednih novinara za afirmaciju ženskog preduzetništva.

Na ideju da se okupe došli su 2009. godine kada je udruženje osnovano, a sve zahvaljujući prethodno pokrenutom projektu čiji je nosilac bio Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a partneri Regionalna privredna komora Leskovca, Komora za industriju, poljoprivredu i zanatstvo Siene iz Italije, kao i nekoliko italijanskih fondacija i domaće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pre dve godine dobili su rešenje o registraciji oznake geografskog porekla „leskovački domaći ajvar“ kao ime porekla, a prošle godine i sertifikat o registraciji geografske oznake porekla - imena porekla od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu iz Ženeve, čija je registracija izvršena preko Lisabonskog aranžmana. U galeriji slika, pročitajte više o članovima udruženja.

Tekst: Nenad Blagojević

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...