Najveći hrišćanski praznik je na pragu, a sa njim se svake godine javlja i jedna nedoumica - da li je pravilno reći Vaskrs ili Uskrs?

Šta na to kaže crkva, otkriva nam otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

"Kako kažemo, da je Hristos vaskrsao ili uskrsao? Vaskrsao, dabome. Zato je pravilnije da se kaže Vaskrs. I jedno i drugo se sada govori, i ne kažem da je Uskrs nepravilno, ali je logično ako slavimo praznik vaskrsenja, da se on zove Vaskrs", objašnjava nam sveštenik.

shutterstock_1625866858 (1).jpg
Foto: Shutterstock 

A šta kaže pravopis srpskog jezika?

Izraz "Vaskrs" je srpskoslovenski oblik naziva praznika, koji pripada srpskom crkvenom i književnom jeziku, koji se do sredine XVIII veka upotrebljavao u svim krajevima pod upravom Srpske pravoslavne crkve.

Sa druge strane, izraz "Uskrs" nije, kako mnogi smatraju, hrvatski izraz za Vaskrs, već je autentični, prilagođeni izraz koji se vremenom iznedrio u srpskom narodnom jeziku i postao prihvaćen.

Pogledajte i najlepše čestitke za Vaskrs.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna / B.S.