Episkop dizeldorfski i nemački, vladika Grigorije u jednom videu na svom Instagramu razrešio je dilemu na pitanje oko kojeg se dugo lome koplja: da li žene mogu da se pričeste dok imaju menstrualni ciklus.

"Više puta sam kao sveštenik dobio pitanje da li žene mogu da budu u crkvi, da se pričešćuju kada imaju menstrualni ciklus. Odgovor je: Mogu! Odgovor nije moj, nego sam ga našao u drevnoj didaskaliji Sirijskoj iz 4. veka u kojoj se jasno kaže da je Duh Sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili u našem telu na krštenju, koji nas privodi Hristu, koji nas uvodi u crkvu koji nas osvećuje i spasava. Duh nas vodi ka Hristu spasitelju. Dakle, nikakve telesne, prirodne nečistote, ne mogu da nas odvoje od Boga", rekao je Vladika Grigorije.

vladika grigorije Tiktok/vladikagrigorije

Za pristupanje ovoj svetoj tajni najvažniji je post i ispovest, ako sveštenik ne naloži drugačije, nakon kojeg se od duhovnika dobija (ili ne dobija) blagoslov za pričest.

Tokom Vaskršnjeg posta možete se pričestiti čak četiri puta u sedmici, a ako vam se slučajno desi da prekršite post, pročitajte savet sveštenika šta tada treba da radite.

BONUS VIDEO

DA LI ĆE I SVEŠTENIKE ZAМЕNITI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA? Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna / B.S.