Preobraženje Gospodnje je jedan od najvećih Hristovih praznika, kada, prema narodnom predanju, zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen. Na Preobraženje se preobražava i list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija, pa nije za kupanje.

Prema rasprostranjenom verovanju, na Preobraženje ne valja spavati preko dana, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv i krmeljiv. Nije dobro ni plakati na ovaj praznik, jer tako privlačimo neprijatna osećanja tokom cele godine, a ne valja ni da ljudi ceo dan provedu u kafani, da im ne pređe u naviku i da ne postanu zgubidani i raspikuće.

Crkva
Shutterstock  

Veruje se i da se na veliki praznik Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava, a ko to vidi i drugom obelodani - izgubiće razum.

Prema starom običaju, devojke i žene na Preobraženje treba da započnu neki posao, kako bi im u narednom periodu sve išlo od ruke. Takođe, postoji i stari običaj da se na ovaj praznik beru lešnici koji se kasnije koriste kao prirodni lek.

Žena, crkva, molitva
Shutterstock  

U ponoć, veruje se, treba pogledati u nebo i pomoliti se za zdravlje i blagostanje.

Preobraženje uvek pada u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom. Grožđe se deli i na groblju za pokoj duša mrtvih. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

OBIČAJI ZA PRAZNIKE KOJI ĆE UNETI RADOST U VAŠ DOM! Vukašin Grozdanić vas upoznaje sa pričama i verovanjima uoči Božića! Kurir televizija