Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA VELIKI ČETVRTAK: Sutra ofarbajte samo jedno jaje, a evo šta onda treba da uradite sa njim

Sutra se obeležava Veliki četvrtak, a za ovaj dan u narodu su vezana mnoga verovanja i običaji.

 pogaca za uskrs-min.jpg Izvor: Shutterstock

Najvažniji dani u nedelji Uskrsa, koji se ove godine proslavlja 16. aprila, su Veliki četvrtak i Veliki petak, a pravoslavni vernici će sutra, 13. aprila, obeležiti Veliki četvrtak.

Na ovaj dan u svim pravoslavnim hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog. Kaže se da je upravo na ovaj praznik Isus ustanovio Svetu tajnu pričešća, zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se sutra pričeste i izgovore iskreno reči molitve biti oprošteno.

 Žena, crkva, praznik, molitva Izvor: Shutterstock

Uveče se čita 12 jevanđelja o stradanju Hristovom, a prilikom ovog čina narod u crkvi kleči. Veruje se da se ovog dana otvaraju rajska vrata i da se svako dobročinstvo beleži duplo na nebu.

U nekim krajevima Srbije farbanje uskršnjih jaja počinje na Veliki četvrtak, a ne na Veliki petak, ali isključivo pre podne. Tada se najpre ofarba samo jedno jaje koje se zove "strašnik" i veruje se da ono ne može da se pokvari, a dok je još uvek sveže ofarbano majka ga trlja po obrazima dece, kako bi bila zdrava.

 Uskrs Izvor: ATAIMAGES/Tanja Grabrovic

"Strašnik" se stavlja na vidno mesto i, kada naiđe nevreme, iznosi se iz kuće kako bi grad mimoišao imanje.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Izbegava se pevanje i veselje i strogo se posti.

Uveče, devojke koje priželjkuju da se udaju treba da ispoštuju jedan običaj. One ispod jastuka treba da stave ogledalo, češalj i peškir i da izgovore: "Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda". Veruje se da će onaj koji im je suđen da im se prikaže u snu.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije