Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTIŠLA JE U RAT UMESTO SVOG BRATA: Vasilija Vukotić - hrabra i neustrašiva

Žene koje su obeležile istoriju na dubok, čak revolucionaran način, i danas inspirišu svojim delima, požrtvovanjem i hrabrošću. Magazin "Lepa&srećna" u martu donosi specijal o 31 uspešnoj ženi iz istorije i savremenog doba, a danas vam predstavljamo Vasiliju Vukotić.

 12 IAB-1119-K46 3.1.403.jpg Izvor: Porodični fond Glavinić

Jedina žena koja je učestvovala u Mojkovačkoj bici, hrabra Vasilija Vukotić pokazala je kako izgleda kada se neustrašivo i do poslednjeg dana boriš za svoju zemlju.

U čuvenoj Mojkovačkoj bici 1915. godine, hrabrošću se isticala Vasilija Vukotić, ćerka jedinica serdara Janka, čiji sin Vukašin u to vreme još nije bio stasao za vojsku. Vasilija Vukotić je rođena 1897. godine na Čevu, njen otac Janko, bio je u srodstvu sa kraljevskim domom Petrovića. Bio je bratanac crnogorske kraljice Milene, žene kralja Nikole I Petrovića.

Tako je Vasiliji njeno poreklo omogućilo da se školuje na Ruskom institutu na Cetinju, koji je osnovala ruska carica Marija Fjodorovna - Romanov. Zajedno sa još stotinak najboljih devojaka Crne Gore učila je na srpskom, ruskom i francuskom jeziku i spremala se za poziv nastavnika i vaspitača.

Međutim, miran život i školovanje prekinuo je Balkanski rat. Početkom Prvog balkanskog rata, hrabra Vasilija Vukotić, poznatija kao Lepa Gaguna, odlučila je da na bojište ode umesto svog 12 godina mlađeg brata, pošto njen otac, vojvoda sa Čeva, druge muške dece nije imao. Tada petnaestogodišnja Vasilija dobrovoljno se prijavila. Zajedno sa njom prijavila se i njena majka Milica i od prvog dana rata, zajedno sa majkom je učestvovala u svim važnim bitkama.

Posle rata, Vasilija se sa porodicom preselila u Beograd. Bila je visoko obrazovana i sjajni poznavalac ruskog i francuskog jezika, ali nije nigde radila. Dva puta se udavala, za dr Nika Martinovića i generala Boža Vrbicu i oba puta ostala udovica. Živela je u Beogradu u ulici Majke Jevrosime, gde je i umrla 1977. godine. Sahranjena je u porodičnoj grobnici Vukotića, gde počivaju njeni roditelji.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije