Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NJENA PRERANA SMRT SVE JE ŠOKIRALA: Milena Pavlović Barili - umetnica otmenog duha

Žene koje su obeležile istoriju na dubok, revolucionaran način, i danas inspirišu svojim delima, požrtvovanjem i hrabrošću. Magazin "Lepa&srećna" u martu donosi specijal o 31 uspešnoj ženi iz istorije i savremenog doba, a danas vam predstavljamo Milenu Pavlović Barili.

 02 IAB-1119-K46 3.1.332.jpg Izvor: Porodični fond Glavinić

Milena Pavlović Barili bila je srpsko-italijanska slikarka i pesnikinja, za života nedovoljno afirmisana u domovini uprkos tome što je verovatno jedini predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu 20. veka.

Rođena je u Požarevcu, u mešovitom braku slikarke Danice Pavlović (rođakom Karađorđevića) i italijanskog kompozitora i ratnog izveštača (iz Balkanskih ratova) Bruna Barilija. Provodeći dobar deo detinjstva i mladosti na relaciji Srbija-Italija-Francuska-Austrija, već kao mala savladala je glavne svetske jezike, a u isto vreme pokazala i jasan talenat za crtanje i slikarstvo.

U svojoj 30. godini otiskuje se preko Atlantika i stiže u Njujork, gde započinje novu "komercijalniju" fazu svog stvaralaštva. Od slikanja portreta uglednih Njujorčana, preko industrijskog dizajna, do uređivanja naslovnica čuvenog modnog časopisa Vogue, Milena Pavlović Barili u Americi postaje veoma cenjena i uspešna umetnica.

Njen slikarski uspon i dostizanje najviših umetničkih dometa prekinula je prerana smrt u 36. godini, prouzrokovana srčanim udarom usled urođene srčane slabosti. Iznenadna smrt mlade umetnice šokirala je umetničke krugove u Americi i Evropi.

Milenina majka Danica je rodnu kuću u Požarevcu zaveštala državi da od nje sačini legat Milene Pavlović Barili, što je i učinjeno 1962. godine. U Galeriji se i danas može videti veliki broj originalnih radova ove autentične slikarke koja predstavlja značajno ime u evropskoj umetnosti u periodu između dva svetska rata.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije