Kada je pre sedam godina počela da se bavi „profi kulinarstvom”, kako voli da kaže, Sanja Đorđević (41) dobro je znala da će u ovom poslu biti i uspešna i srećna. Oduvek je osećala strast prema kuvanju, a samim tim i želju da ima sopstveni restoran u kojem bi mogla da ispolji svu svoju kreativnost.

Restoran Lorenzo & Kakalamba otvorila je iz ljubavi prema gastronomiji i restoranima. Višegodišnji trud i predanost poslu doneli su joj nagradu New Millenium Award, koja je bila povod da se ove nedelje nađe u našoj rubrici Uspešna žena. O tome kako je sve počelo, naša sagovornica se danas priseća:

- Godine 2005. počela sam da studiram akademiju za kulinarstvo u Firenci APICIUS, gde sam i diplomirala za master šefa toskanske kuhinje. Srećom, moj suprug je takođe veliki gurman i čest posetilac najboljih svetskih restorana, tako da smo udruženom snagom i znanjem sa velikom ljubavlju otvorili naš restoran. Pošto je glavna ideja da restoran predstavlja susret Italije i Srbije, takav je i naziv: Lorenzo je Lorenco Mediči poznatiji kao Veličanstveni, koji je upravljao firentinskom republikom u petnaestom veku - veliki mecena, ali i strastveni kuvar, dok je Kakalamba porodični nadimak familije moga supruga iz Pirota. Koncept restorana, kao ni enterijer, nisu nastali preko noći. U pitanju je dugogodišnje sakupljanje po firentinskim zanatskim radnjama, venecijanskim prodavnicama murano lustera, pirotskim ćilimarama i mnogim svetskim radnjama... A sve je to zaokružio u celinu sam kolekcionar - moj suprug, objašnjava Lisina sagovornica. Jelovnik prati ime i priču restorana tako da je kuhinja pirotska i toskanska.

- Imamo pirotske šušpe i peglanu kobasicu, i toskanski peposo, rižoto sa vrganjima, domaće paste papardele i taljatele.... Zanimljivo je da Sanja nema svoj omiljeni specijalitet. Omiljeni su joj trenuci u porodičnim tratorijama u malim selima Italije, ili odlično meso spremljeno u Pirotu, kao i njihov specijalitet belmuž od kukuruznog brašna sa vodenice i sira, ali voli i austrijske kolače, londonske internacionalne restorane, zlatiborske pite.

Pored toga što je uspešna ugostiteljka i supruga, Sanja uspeva da bude i dobra majka njihovim blizancima. Posao je bitan deo njenog života ali je porodica bitnija i ne dozvoljava da trpi zbog posla. U četrdeset prvoj godini ima planove u vezi sa razvojem i efikasnošću posla, sa otvaranjem novih restorana i izlaskom na strano tržište. A o tome šta bi savetovala mladim ženama koje u vreme ekonomske krize započinju svoj biznis, Sanja kaže:

- Svaka žena trebalo bi dobro da odmeri sopstvene snage i mogućnosti i da bude realna i iskrena prema sebi. Ključno je da nema uspeha u poslu bez ljubavi u svim oblicima...

Nagrada za ukus Pirota i Toskane u Beogradu.

Prestižna nagrada New Millenium Award dodeljena je restoranu Lorenzo & Kakalamba za izuzetna dostignuća u poslovanju, prestiž, inovacije i posvećenost. Reč je o trideset sedmoj internacionalnoj nagradi za turističku, hotelsku i ketering industriju koju svake godine u Španiji dodeljuje Editorial Office u saradnji sa Trade Leaders Clubom iz Madrida.Statuu divljeg bika, Sanji Đorđević predao je Arsenio Pardo Rodriguez, predsednik Trade Leaders’ Cluba. Ove godine nagrađeno je oko dvadeset pet kompanija širom sveta koje su pokazale izuzetnost u poslovanju u svom sektoru. Osim ove nagrade, beogradski restoran Lorenzo & Kakalamba dobio je i Zlatnu medalju za izuzetnost u poslovanju (Golden Medal For Business Excellence) koju svake godine dodeljuje Trade Leaders’ Club.

Dragana Gojković

LepaiSrecna Želja za spajanjem Pirota i Italije u jedno, i ljubav prema hrani i restoranima, vlasnici izuzetno neobičnog restorana Lorenzo & Kakalamba Sanji Đorđević donele su prestižnu nagradu u svetu gastronomije.