Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik koji se obeležava svakog 11. novembra i neradan je dan. Ovaj praznik u Srbiji je zvanično počeo da se proslavlja 2012. godine, dok se pre toga, od 2005, u našoj zemlji obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama.

Dan primirja slavi se u mnogim zemljama širom sveta jer su na ovaj datum, pre 104 godine, sile Antante i Nemačka okončale sukob. Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, a nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Dan primirja
Youtube / Printscreen / Radio-televizija Vojvodine 

Dokument koji je većim delom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš u osnovi je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Ovaj praznik proslavlja se u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost.

Ovaj cvet je poznat i kao cvet feniks, jer i kad se osuši može ponovo da oživi, ukoliko se zalije. To predstavlja simboliku "ponovnog rađanja" Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja.

Tekst: Lepa&Srećna