Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA DAN ZAČEĆA JOVANA KRSTITELJA: Veruje se da budući roditelji treba da urade jednu stvar

Autor Jasmina Glišić

Praznik začeća Jovana Krstitelja podseća na svetitelja čije su rođenje roditelji čekali godinama.

 sveti-jovan-krstitelj.jpg Izvor: Shutterstock / Theastock

Začeće Svetog Jovana Krstitelja bilo je čudesno, smatra se po predanju, pa ga pravoslavci slave 6. oktobra, a posebni običaji odnose se na one koji priželjkuju decu. Za njegovo rođenje su se godinama molili sveštenik Zaharije i njegova žena Jelisaveta i, zahvaljujući upornoj veri i nadi, dobili su sina u poznim godinama.

Veruje se da je začeće nastalo kao plod božjeg čuda i zato što je to pokazano i drugim znakovima. Kada je Jelisaveta, rođaka Bogorodičina, ostala trudna, Zaharije je zanemeo. Kada se sin rodio, od njegovog oca je zatraženo da na pločici napiše ime deteta. Kad ga je Zaharije napisao, istog časa je progovorio.

 beba.jpg Izvor: Shutterstock

Sveti Jovan dobio je i ime Preteča jer je najavljivao da za njim "ide onaj koji će krstiti Duhom Svetim i ognjem". Zovu ga i Krstitelj, jer je krštavao ljude u reci Jordan. Tu je krstio i Isusa Hrista.

Na dan njegovog začeća, običaj je da se roditelji pomole za zdravlje svoje dece. Oni koji se u ovoj ulozi još nisu ostvarili, a žarko žele potomstvo, mole se da im bog podari decu. Postoji stari običaj na ovaj praznik da roditelji krštavaju decu ili, prema verovanju, na ovaj praznik treba zakazati krštenje. 

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije