Veliko pogoršanje epidemijske situacije u Srbiji i naročito broj zaraženih korona virusom u Beogradu i nekoliko većih gradova dovodi nas u vrlo turbulentan period u kojem se svi nadaju da će poštovanje mera dati rezultate. Pitanje svih pitanja je, naravno, kako će se sada kretati takozvana "epidemiološka kriva" koja pokazuje koliko inficiranih ima iz dana u dan.

Njeno oštro kretanje "uvis" znak je velike opasnosti jer nam govori o ogromnom pritisku na čitav zdravstveni sistem Srbije. Zato sve zanima kada se može očekivati njeno prvo "zaravnavanje", koje će se zabeležiti čim broj zaraženih počne bar da stagnira na istom nivou iz dana u dan. Prema rečima niškog epidemiologa dr Branislava Tiodorovića, koji je gostovao u Jutarnjem programu TV Prva, prvo stišavanje se može očekivati već 3. ili. 4. decembra, kada ističe prvih desetak dana od uvođenja oštrijih mera Kriznog štaba.

"Još u oktobru smo apelovali na strože mere, zatvaranje splavova, ograničenje rada kafića i restorana, gledali smo strašne snimke... Moramo da imamo prioritete, ekonomija znači i proizvodnja, ali prioritet je zdravlje iznad svega, samo zdravi ljudi mogu da rade. Podaci su tačni, to je posledica onoga što se dešavalo u celoj Evropi. Sada smo mi u fokusu, jer je stiglo kod nas sa zakašnjenjem u odnosu na recimo zapadnu Evropu, gde se to već dogodilo pre dve nedelje. Posledice svega što se nije shvatilo ozbiljno gledamo sada", rekao je dr Tiodorović.

Prema rečima prof. dr Nebojše Lalića, dekana Medicinskog fakulteta, sada smo svedoci vrhunca jednog talasa, poznatog već pod nazivom "pik", kako ga u epidemiologiji zovu.

Gostujući na istoj televiziji, on je istakao zabrinutost zbog najave Svetske zdravstvene organizacija da će se februaru i martu javiti novi talasi epidemije korona virusa. Dr Lalić je naročito apelovao da se, uz mere opreza koje se primenjuju u javnom prostoru, građani Srbije i te kako čuvaju tokom predstojećih praznika.

Kao što je poznato, uz brojne slave, bliži se i vreme katoličkog Božića, proslave Novegodine a zatim i pravoslavnog Božića, što su sve povodi za potencijalno opasna okupljanja. Dr Lalić podseća na preporuke američkih zdravstvenih stručnjaka koji ne savetuju čak ni odlazak na večeru kod prijatelja. "Korona se može uvući u male grupe, a da to i ne očekujete", rekao je dr Lalić.

U još jednom gostovanju, dr Tiodorović je upozorio da bi svi oni koji budu planirali da idu na zimovanje u narednom periodu "trebalo da rezervišu mesto u bolnici". Ovo je prokomentarisao i dr Srđa Janković, gostujući u emisiji "150 minuta".

- Ja ne mogu nikome da zabranim što pokušava da održi svoje poslovanje, ali ono što kao imunolog mogu da kažem jeste da nisam optimista da ćemo imati za Novu godinu i božićne praznike tako povoljnu situaciiju u kojoj će te aranžmane biti moguće realizovati. Ja bih savetovao da potrebu za praznicima i praznovanjem stavimo na drugo mesto - rekao je dr Janković.

Premda se već u decembru očekuje početak primene vakcine, lekari su složni u oceni da to neće biti kraj korone. Proces vakcinacije biće logistički veoma zahtevan, prirodno traži određeno vreme da se sprovede, a imunitet kod vakcinisanih razvije, a postoje i mnoge grupe osoba koje, iz medicinskih razloga, neće smeti da prime vakcinu.

Zato se, u najboljem slučaju, ne očekuje ni početak kraja epidemije pre proleća 2021. godine a i tada će mnogo toga zavisiti od globalnih dešavanja u ovoj oblasti i kretanja virusa po celoj planeti.

 Izvor: Lepa&Srećna