Smena toplih dana i svežih jutara očekuje se, prema prognozi vremena, do kraja treće nedelje juna 2020. godine!

Maksimalna dnevna temperatura će 14. i 15. jula 2020. godine biti u porastu za nekoliko stepeni, i bila bi u granicama od 26 do 30 stepeni Celzijusa, u Beogradu oko 28, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Već u četvrtak popodne očekuju se kratkotrajni pljuskovi, koji će biti predznak promene vremena.

- Promena stiže u noći četvrtak na petak, kada stižu naoblačenje, zahlađenje, kiša, pljuskovi i grmljavina. Ovakvo vreme zadržaće se tokom čitavog dana u petak - kaže Todorović.

Ujedno se očekuje i pad temperature od pet do sedam stepeni, pa bi u Beogradu u petak maksimalna dnevna temperatura iznosila 22 stepena Celzijusa.

Sveže vreme za ovo doba godine zadržaće se i za dane vikenda, a maksimalna dnevna temperatura iznosiće od 24 do 26 stepeni.

- Zasad nema najava o temperaturama preko 30 stepeni, zadržaće se umereno toplo sa temperaturama između 26 i 30 stepeni, što je oko proseka za ovo doba godine. Očekuju se povremene kiše i pljuskovi praćeni zahlađenjem i ovakav ritam zadržaće se do kraja jula meseca, s tim što će veći deo naredne sedmice biti pretežno sunčano i toplo - kaže meteorolog.

Govoreći o prognozi za avgust, kaže da nije izvesno šta nas čeka, ali da se očekuje da naredni mesec bude topliji od jula.

- Mislim da bi se zadržao sličan ritam promena: topli dani sa povremenim zahlađenjima i padom temperature na vrednosti oko 25 stepeni - navodi Todorović.

Foto: RHMZ

Inače, za jul je prognozirana srednja minimalna temperatura vazduha iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,2ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđena je bila vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula očekivana je u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina očekivana je oko 27 mm.