Sistem praćenja osoba zaraženih korona virusom mora se promeniti i tako omogućiti precizniji rad epidemiologa u Srbiji, istakao je dr Predrag Kon, gradski epidemiolog Beograda gostujući u Jutarnjem programu TV Prva 7. jula 2020. godine.

Kompleksan informatički sistem u koji su se do sada slivali podaci o broju zaraženih bio je osnov medijskih saopštenja ali i epidemioloških mera.

Međutim, kako je objasnio dr Kon, mnoge informacije su do sada kasnile, ponekad čak i do četiri ili pet dana. Naime, nijedna služba epidemioloških zavoda, logično, nema mogućnost da "uđe u bolnicu" i sama izvrši uvid u broj smrtnih slučajeva, recimo.

Ti podaci pribavljaju se kroz kompleksan sistem u kojem konkretan lekar mora da sačini i potpiše dokumente koji, između ostalog, navode i uzrok smrti. Zatim dokumenti prolaze kroz sistem uprave bolnice i tek onda budu prosleđeni u informatički sistem koji koriste epidemiološke službe.

U uslovima ekstremno brzog razvoja situacije, ako se zna da broj zaraženih korona virusom može da eksponencijalno raste pa su - za samo nekoliko dana - zdravstveni sistemi čitavih gradova u Srbiji bili potpuno popunjeni, epidemiološke službe moraju da se organizuju u jači sistem koji će brže reagovati.

U Beogradu je, kako je rekao, situacija nepovoljna ali ne i dramatična kako je u nekim medijima navedeno.

Bolnice jesu bile skoro potpuno pune, ali je sistem reagovao brzo i formiranje privremene bolnice u Štark Areni pruža mogućnost da se pritisak na zdravstveni sistem olakša.

Ako bi do njegovog ponovnog napregnuća došlo, prvo rešenje je karantin ali i on ima alternativu.

Ona se sastoji u sprovođenju jednostavnih mera zaštite a to je nošenje maske - koje mora da važi za sve, kao i maksimalno poštovanje preporučene samoizolacije.

Nažalost, na svest građana se ne može mnogo računati, kako je pokazao prvi talas epidemije.

Međutim, u komunikaciji sa javnošću, za sve informacije koje se tiču epidemioloških mera, prednost treba dati epidemiolozima, naglasio je dr Kon.

Lekari drugih specijalnosti obavljaju važan posao u svojim poljima rada, a pitanja o tome da li je sada prisutan još neki mutirani virus ne mogu brzo dobiti odgovor i ne treba da utiču na mere zaštite.

Kako je rekao, dr Kon je pismo o potrebi drugačijeg organizovanja epidemiologa u Srbiji uputio premijerki Ani Brnabić i Epidemiološkoj sekciji Srpskog lekarskog društva.

Izvor: Lepa&Srećna