Kod više od 90 odsto obolelih od korona virusa u Srbiji ustanovljeno je da su oni već prethodno imali i druge bolesti, rečeno je na konferenciji za medije koje su srpski epidemiolozi i drugi lekari održali 27. marta 2020. godine, a RTS direktno prenosila.

"To nije bio slučaj sa jednom trudnicom kao ni sa bebom koje su bile pozitivne na testu", istakla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" dr Darija Kisić Tepavčević.

Trudnica i beba bile su testirane zato što su imale blizak kontakt sa prethodno već otkrivenom inficiranom osobom.

Obe su bez simptoma bolesti COVID-19.

U Republici Srbiji je do 15 časova 27. marta 2020. godine registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 27. marta 2020. godine testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i 188 negativno na novi korona virus. Od potvrđenog 71 slučaja, njih 48 je hospitalizovano.

Do 15 časova 27. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1715 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

"Mi imamo situaciju koja je prilično zadovoljavajuća u ukupno nezadovoljavajućoj situaciji. Ulazimo u četvrtu nedelju, ako se uporedimo sa situacijom kakva je bila u Italiji u tom danu, imamo oko deset puta manje aktivnost", kazao je na ovoj pres konferenciji epidemiolog Predrag Kon.

On je istakao da su pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada, a za "treću nedelju još ne možemo znati tačno, ili će se nastaviti porast ili će doći do zaravnjenja".

- Nažalost, desio se još jedan smrtni ishod koji se može dovesti u konekciju sa korona virusom tako da je ukupan broj preminulih osam.

Smrtnost od ove bolesti je 1,52 odsto.

Takođe, od početka, od ukupnog broja pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije njih 42 je označeno kao zdravo jer su imali dvostruki negativan nalaza na korona virus - rekla je dr Kisić Tepavčević .

U 35 gradova naše zemlje registrovana pojava virusa, najviše obolelih u Beogradu 219, Valjevo 45, Ćuprija 41, Niš 40, Kruševac 14, Kg 14, Čačak 11.

U ostalim gradovima su zabeleženi pojedinačni jednocifrenih slučajeva.

Zaključno sa 12 sati danas, ukupan broj 45 na respiratoru, 11 na Infektivnoj klinici, troje u KC Niš, pet u KCV, pet KC KG, 5 mišović Beograd, Klinika za pulmologiju jedan - kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- Mi imamo situaciju koja je prilično zadovoljavajuća u ukupno nezadovoljavajućoj situaciji. Ulazimo u četvrtu nedelju, ako se uporedimo sa situacijom kakva je bila u Italiji u tom danu, imamo oko deset puta manje aktivnosti. Ako se poredimo sa Vuhanom, tu smo negde, nije nešto dramatično bolje. U svakom slučaju, još imamo niži intenzitet aktivnosti, trostruko niži nego što je bio njihov maksimum, ali mi taj maksimum nismo dostigli - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

On je dodao da to znači da je potrebna gvozdena disciplina.

- Bar u Beogradu se tačno vidi da su i tekako ove mere zabrane kretanja pokazale kao korisne. Sa trećom nedeljom, u svim uzrastima osim u jednom, dolazi do smanjenja oboljevanja. Jasno se može videti efikasnost mera koje su sprovedene i sada kada se očekuje najveći intenzitet aktivnosti virusa očekujemo da se vide mere koje su se sprovele - kaže Kon.

Kako je istakla dr Darija Kisić Tepavčević, uradili smo dobar posao.

- Naredne dve nedelje su za očekivanje da poraste broj obolelih iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja nam govori da i te kako imamo epidemiju pod kontrola. Situacija se menja u satima i vrlo lako se može oteti kontroli. Ukoliko zaista budemo imali gvozdenu volju i želju da preuzmemo odgvornost, možda možemo da budemo primer da ne mora doći do tolikog skoka kao što to pokazuje literatura - kazala je epidemiolog Kisić.

Ona kaže da se vidi da su sve preduzete mere dale efekte, te da su podaci zadovoljavaju, mada napominje da se situacija menja iz sata u sat.

- Ulazimo u period kada se očekuje veći porast obolelih, ali je i dalje ključ u našem ponašanju i sada je pravo vreme da pokažemo odlučnost, odgovornost u celoj našoj populacijii - kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona ističe i da se naš zdravstveni sistem priprema za najgori scenario kakav je zahvatio neke zemlje.

- I dalje se nadamo i priželjkujemo da kapaciteti za koje smo spremni neće trebati. Kada je u pitanju slučaj iz Šapca, još nemamo potvrđen podatak o infekciji, ali smo dobili da se radilo o hroničnom bolesniku i čim dobijemo informacije bićete blagovremeno obavešteni - kaže dr Kisić Tepavčević.

Princip organizacije zdravstvenog sistema je isti, ukoliko se desi da je zdravstveni radnik oboleo procedura sa takvom osobom je ista kao i za sve građane naše zemlje, ističu stručnjaci.

- Trudimo se da ova infekcija ne uđe u zdravstveni sistem jer se pokazalo da može imati loše posledice na tok epidemije kao što se desilo u Italiji. Kada je u pitanju organizacija različitih vrsta smeštaja, sve se organizuje kao u glavnom gradu - kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Na pitanje koliko od 528 zaraženih su hronični bolesnici, doktorka Kisić Tepavčević kaže da dosadašnja struktura oboljevanja je pokazala da je pravilo da niko nije bezbedan kada je u pitanju ova infekcija i da smo svi osetljivi.

- U čitavoj populaciji obolelih imamo potvrđen slučaj infekcije kod trudnice, novorođenčadi, jedan širok spektar. Kada smo rekli da smo potvrdili slučaj kod trudnice važno je napomenuti da su oni testirani da su imali blizak kontakt sa osobama koje su zaražene, a ne zato što su imali simptome.

I ovde se može ustanoviti pravilo koje se odnosi na sve virusne infekcije, da oboljevaju osobe koje imaju hronične oboljenja, kod više od 90 odsto testiranih su potvrđena i hronična oboljenja poput šećerne bolesti i oboljenja srca, a često i jedno i drugo - kaže Kisić Tepavčević dodajući da su ovo najosetljivije osobe.

Prilagođeno sa: Blic