Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORONA VIRUS - SRBIJA - POČINJE ČETVRTA NEDELJA EPIDEMIJE: zaštita obavezna, evo šta svi roditelji treba da urade

  Izvor: Foto: Dragana Udovičić

"Ulazimo u 22. dan sa sedam žrtava. Iako to deluje strašno, dobro se držimo. Pokazuje se da smo gotovo šest do sedam dana usporili prenošenje virusa. Ipak, sada ide 4. nedelja, dolazi se do vrha, eventualno to može kod nas da se desi kasnije zbog mera - jako je važno da u dve naredne nedelje imamo gvozdenu disciplinu. Lepo je to rekao doktor Tiodorović juče", kazao je epidemiolog Predrag Kon u okviru onlajn konferencije "Tu smo" u organizaciji Foruma pacijenata Srbije.

Doktor Branislav Tiodorović juče je istakao da će ova i sledeća nedelja biti veoma teške sa znatno većim brojem obolelih i većim brojem umrlih i naglasio da nam je sada potrebno 15 dana gvozdene discipline, što je i Kon danas potvrdio.

Kon je istakao da sada ta gvozdena disciplina važi za sve nas. Kako je objasnio još jednom, hronični bolesnici i stariji su najugroženiji.

On je istakao i to da, zbog neizlaganja virusu, mnogi neće stvoriti imunitet za kasnije.

- Ovo ponašanje i mere znače da neće biti mnogo imunih na ovaj virus, ali, znate, mi čekamo vakcinu za sledeću sezonu, nema šta drugo. Ona teorija koju je pominjala Angela Merkel da će biti mnogo zaraženih, istinita je. Istina je da će biti 70 odsto ljudi na planeti zaraženo u nekom trenutku, ali vakcina je ta koju čekamo - kazao je Kon.

Kon je objasnio da su naredne dve nedelje najžešće i da je zaštita neophodna.

- Što se tiče izlazaka napolje, nemamo više vremena da se dogovaramo. Sad ćemo svi da nosimo zaštitnu opremu. Sada nema više oko toga rasprave - izričit je bio epidemiolog.

On se dotakao i pitanja koje je postavljano ovih dana u vezi sa tim šta će biti sa decom ako se roditelji zaraze.

- Ta pitanja su postavljana. Svako će posebno morati da promišlja i napravi rešenje. Svako od roditelja treba da zna gde će dete prebaciti, ako nema nikog, centri za socijalni rad moraju da se uključe. Svaki slučaj je za sebe. Svako treba da razmišlja unapred - rekao je Kon i dodao da se to desilo već jednom.

Oba roditelja su morala na Infektivnu.

- Tu je bila intenzivna komunikacija. Radi se o tome da je to završeno preko improvizacije. Došlo se do rešenja i dete je bezbedno smešteno - rekao je Kon.

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije