Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORONA VIRUS - SRBIJA 22. MART 2020: posebna zaštita za sve obolele od karcinoma

  Izvor: LepaiSrecna

Sa porastom broja potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, rast i mogućnost lokalnog prenosa odnosno cirkulacije COVID-19 u Srbiji.

U Republici Srbiji je do 8 časova 22. marta 2020. godine registrovan ukupno 188 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 22. marta 2020. godine testirani su uzorci 28 osoba od kojih je 17 pozitivno i 11 negativno na novi korona virus.

Od 17 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 11 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih šest ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima. 

Do 8 časova 22. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 700 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U ovim uslovima, pojačana je i briga za ugrožene kategorije stanovništva.

Među najugroženijim kategorijama u vreme pandemije su i pacijentkinje koje su na zračnoj i hemio terapiji. S obzirom na to da se lečenje svih onkoloških pacijenata nastavlja po planu, bez obzira na vanredno stanje, oni moraju da preduzmu posebne mere zaštite.

- Pacijentkinje koje su na terapiji trebalo bi da slušaju uputstva svoga onkologa. U vanrednoj situaciji onkološki bolesnici su u specifičnom položaju.

Kod njih je potrebno redovno sprovoditi terapiju u određenim intervalima, što zahteva periodične odlaske u bolnice.

Kad odlaze na terapiju treba da izbegavaju kontakt sa svim osobama ukoliko je to moguće. 

Takođe, na terapiju treba da odlaze u tačno zakazano vreme da bi izbegle gužve i mogućnost širenja infenkcije – kaže prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog.

Pacijentkinje koje su u remisiji ne moraju da za vreme pandemije odlaze na kontrolne preglede striktno u unapred zakazanim intervalima.

Kontrolni pregledi mogu se odložiti dok ne prođe ovo stanje.

Naravno, nisu svi pacijenti u istoj situaciji, pa je hitnost za kontrole potrebno dogovoriti sa onkologom – navodi doktor Kovčin i dodaje da su u prvoj godini po završenom lečenju kontrole neophodne jednom u tri meseca, u drugoj na šest meseci i od treće godine jednom godišnje.

Neophodno je, kaže, i da članovi porodice pokušaju da onkološke bolesnike zaštite od infekcije.

Povezane vesti

- To će najbolje postići ako razmišljaju i ponašaju se kao da su sami zaraženi odnosno da su nosioci infekcije.

To podrazumeva da u kontaktu sa pacijentom nose maske čak i u kući, da održavaju higijenu ruku, odeće i podova u stanu, pa čak i da se izoluju od člana porodice koji je na terapiji.

Prilagođeno sa: Blic

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije