Odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu večeras, 15. marta 2020. godine, piše Lepa & Srećna.

Odluku je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u direktnom obraćanju preko televizije RTS.

Razlog je epidemija korona virusa, COVID-19,  a ovim Republika Srbija pokušava da izbegne težak scenario koji se odvija u Italiji i Španiji.

Glavni cilj je zaštita zdravstvenog sistema, da bi se očuvala njegova mogućnost da leči pacijente i sačuva živote.

Očekuje se talas povećanja broja zaraženih, tako da je veoma važno da virus korona ne uđe u bolnice!

Policija će nadzirati sve naredbe o izolaciji, a onima koji je prekrše preti kazna do tri godine zatvora po članu 248 postojećeg Krivičnog zakonika.

Bolnice u kojima se leče zaraženi od korona virusa čuvaće vojska, koja će takođe obezbeđivati granične prelaze, kao i sve glavne javne ustanove.

Primarni razlog je kontrola sprovođenja svih mera koje treba da spreče širenje virusa, a da se policijske snage ne bi previše iscrpljivale.

Od sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, kao ni na fakultetima, vrtići neće raditi. 

Školski program će teći preko televizije i digitalnim kanalima. Do kraja školske godine, nastave u školama neće biti, rekao je Vučić.

Granice Srbije biće zatvorene za sve osim za svoje državljane, diplomate i članove njihovih porodica.

Detaljnije mere biće saopštava predsednica vlade Ana Brnabić, u specijalnoj emisiji na Prvom programu RTS-a.

Svi naši građani koji se vraćaju u Republiku Srbiju OBAVEZNI su da se odmah povuku u samoizolaciju čim stignu na svoju adresu. Nikakvih lekarskih pregleda na granici neće biti.

Samoizolacija mora da traje 14 dana, a oni koji se vraćaju iz žarišta epidemije korona moraju ostati u samoizolaciji 28 dana.

Ograničavanje kretanja zasnovano je na pravnim propisima koji važe u vreme epidemije.

Građanima Srbije koji su stariji od 65 godina i već žive u Srbiji NIJE ZABRANJENO kretanje, ali Vlada njima upućuje apel da ostanu u svojim kućama.

Poštovanje ovog apela će se pratiti u narednih 72 sata i ako ne bude poštovan, moguće je uvođenje novih mera, kojima bi se i njihovo kretanje ograničilo.

U Srbiji je danas deseti dan otkako je otkriven prvi slučaj obolelog od korona virusa. Do danas je 48 obolelih, od njih je 25 na kućnom lečenju, a dva pacijenta su u vrlo teškom stanju, na respiratorima. Jedan od njih je prethodno već bolovao od dijabetesa.

Testirano je 283 građana. 

Pretpostavlja se da smo jedna osoba od petoro zaraženih pokazuje simptome, a svi mogu prenositi virus!

Prema rečima Aleksandra Vučića, Srbija se obratila za pomoć Narodnoj republici Kini i očekuje se dolazak kineskih lekara.

U sredu, 18. marta stiže porudžbina od 5 miliona zaštitnih maski, a Srbija od danas počinje pojačanu proizvodnju. Galenika je, zahvaljujući novozaposlenima, od danas u mogućnosti da poveća dnevnu prozvodnju maski sa 60 na 100 hiljada komada.

Izvor: Lepa & Srećna