Vlada Republike Srbije donela je na sednici održanoj 15. marta 2020. godine nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 i apelovala na najstarije sugrađane da u najvećeoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

1. Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

2. Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće.

3. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima.

Izbegavajte fizičkikontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

4. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga.

5. Ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta.

6. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

7. Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66 ) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid-19.rs .

8. Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani uslovi dozvoljavaju.

U saopštenju vlade se mole najstariji sugrađani da prate sve savete i komuniciraju sa najbližima i dodaje se da nema potrebe za panikom i tenzijama.

"Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Kurir.rs