Sve do 25. juna 2019. godine na snazi je upozorenje Republičkog meteorološkog zavoda na pljuskove sa gradom. U petak i subotu, 21. i 22. juna imaćemo daleko ređu pojavu pljuskova, biće pretežno sunčano i malo toplije. Između subote i nedelje i početkom sledeće sedmice opet sledi pad temperature, pljuskovi i grmljavina.

Olujno nevreme praćeno kišom i gradom pogodilo je 19. juna po podne Beograd. Vetar je ljuljao stabla, a zbog velike količine vode stvorene su gužve u saobraćaju. Brojne ulice su bile potpuno poplavljene.

Najviše kiše palo je u Grockoj i Batajnici. U trenutku najjačeg pljuska palo je 30 litara po kvadratnom metru.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da ovakav pljusak nije uobičajen i da se javlja jednom u sedam, osam godina. Ukazuje da se dešava da se i jači pljusak dogodi i nekoliko dana kasnije na drugoj lokaciji.

"Manifestacije u Beogradu, međutim, nisu iste kao na otvorenom terenu, već su vidljivije", istakao je Todorović.

Teško je reći gde bi naredni pljusak mogao da se dogodi, a teško je i prognozirati takve oblake. Oni se, ukazuje Todorović, stvore u roku od pet do deset minuta.

I 20. juna će biti nestabilno vreme, kao i prethodnih dana. "Utešno je što ćemo petak i u subotu imati daleko ređu pojavu pljuskova. Biće pretežno sunčano i malo toplije, sa temperaturom malo iznad 30 stepeni", naveo je meteorolog Todorović.

Između subote i nedelje i početkom sledeće nedelje opet sledi pad temperature, pljuskovi i grmljavina.

Na pitanje kada će vreme biti stabilnije duži period, Todorović podseća da je suvo i sušno vreme bilo 2012. i 2015. godine. Onda se, međutim, žali na sušu, kaže Todorović.

Meteorolog ne očekuje da će biti takvih perioda. "Za naše prilike uobičajen je ritam od tri do pet suvih i toplih dana, pa tri do četiri promenljivih sa pljuskovima. Ne mogu reći da ih neće biti, pitanje je koliko često", rekao je Todorović.

Kaže da je prethodne godine bilo pljuskova u prvoj polovini jula, dok ih je kasnije bilo manje uz toplije vreme.

Izvor: Kurir/RTS