Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Јugоslаv Nikоlić rekao je da će se nestabilno vreme sa pljuskovima zadržati sve do petka 17. maja 2019. godine kada se očekuje stabilizacija vremenskih prilika, a da se u subotu 18. maja 2019. godine očekuje povećanje temperature.

Nikolić je za Radio-televiziju Srbije kazao da se očekuje porast reke Save do 18. maja, do kada se očekuje da vrh talasa prođe.

"Naše službe dežuraju 24 sata", rekao je Nikolić i dodao da je RHMZ još 7. maja upozorio na trenutni ciklon, kao i da su "svi subjekti u zemlji" adekvatno reagovali.

Govoreći o situaciji u regionu i porastu reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

"Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda vezano za ovaj ciklon. Recimo, u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja", rekao je Nikolić.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funkcionišu.

"Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosnu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla, i svi subjekti u sistemu su u skladu s našim upozorenjem adekvatno reagovali", navodi Nikolić.

Kako je rekao, Hidrometerološki zavod u poslednje tri godine imao je nekoliko projekata kojima je značajno unapredio svoje kapacitete.

"Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu informacija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza", rekao je Nikolić.

Na sledećoj strani pročitajte kada možemo da očekujemo razvedravanje i potpuni prestanak padavina!

PageBreak

Inače, potpuno razvedravanje, prestanak padavina i sunčano vreme očekuju se od subote 18. maja, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Meteorolog Goran Mihajlović kaže da će u sredu 15. maja posle podne i na severu zemlje prestati padavine, dok se u brdsko-planinskim krajevima uz promenjivu oblačnost, očekuju lokalni pljuskovi, ponegde s grmljavinom.

Duvaće slab i umeren jugozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura biće od 11 stepeni Celzijusovih na severozapadu Srbije do 18 na istoku i jugoistoku zemlje.

U četvrak i petak, 16. i 17. maja biće umereno i potpuno oblačno vreme, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. "U četvrtak i petak padavine će biti nešto slabijeg intenziteta, s tim da nas u petak očekuje i malo toplije vreme. Prestanak padavina i duže periode sunčanog vremena možemo očekivati od subote", naglasio je Mihajlović.

Na sajtu RHMZ-a izdato je hidrološko upozorenje da će vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave do 17. maja biti u umerenom i većem porastu s mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih pet dana biti u većem porastu s prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 15. i 16. maja, a 17. maja prevazilaženjem granice vanredne odbrane od poplava.

Izvor: Kurir/Beta/Tanjug