Ni kalendarska ni prava zima nisu počele, ali u Valjevu, jednom od tri najzagađenija srpska grada u tom godišnjem dobu, od kako je startovala grejna sezona nivo PM-10 čestica, "nevidljivog ubice" pluća, nije bio ispod dozvoljenih vrednosti.

Ova prašina manja (PM) od 10 mikrometara u zagađenom vazduhu, procenila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), svake godine je odgovorna za preuranjenu smrt više od 5.400 ljudi u Srbiji. Naime, PM-10 čestice prilikom udisanja direktno napadaju respiratorni sistem i deponuju se u najdubljim delovima pluća, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike, a tokom zime, kako je pokazalo istraživanje SZO i Instituta "Batut", najviše ih ima na području Beograda, Užica i Valjeva.

PROČITAJTE: ZAŠTO TREBA POSADITI I ŽIVU OGRADU I DRVEĆE: ovo je najbolja zaštita od zagađenja vazduha!

Iako podaci sa mernih mesta u Valjevu, gde se kontroliše prisustvo sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi u vazduhu, pokazuju da je tokom oktobra samo u jednom danu bilo povišenih vrednosti, podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je od zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra pa do kraja prošlog meseca svakodnevno zabeleženo prisustvo PM-10 čestica iznad dozvoljenih vrednosti. Sa druge strane, u poslednjih desetak dana, izuzev 31. oktobra 2018. godine, kada je slično zagađenje bilo na beogradskom Starom gradu, Valjevo je ubedljivo najzagađeniji grad u Srbiji po ovom pitanju, pokazuju podaci automatskog monitoringa Agencije za zaštitu životne sredine.

PM-10 čestice predstavljaju najveći problem Valjevaca tokom cele godine, a pogotovo u sezoni loženja. Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu se pratiti čak i satne koncentracije ovih čestica i može se videti da je u Valjevu sa početkom grejne sezone prisustvo PM-10 čestica svakog dana bilo iznad granične vrednosti koncentracije. Najveće koncentracije bile su čak i tri i po puta iznad dozvoljenih vrednosti emisije - kaže Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje.

PROČITAJTE: 8 pravila kako da brzo i jeftino zagrejete kuću tokom zime: ovi trikovi smanjuju račune za struju

Valjevci okupljeni u Inicijativi "Da Valjevo prodiše" novom akcijom već upozoravaju šta ovaj grad tek očekuje kada počne intenzivno loženje, pošto su na nekoliko zgrada i izloga u centru postavili postere nepravilnog oblika na kojima su fotografije zagađenog Valjeva i ljudi, koji u tako zagađenom gradu mogu živeti jedino sa gas i hirurškim maskama. Identičnu poruku poslali su i lane, kada su na gradske spomenike stavili zaštitne maske, upozoravajući da se Valjevci godinama guše u čađi i smogu, ali niko ništa ne preduzima.

Iako je tada i ministar zaštitne životne sredine Goran Trivan konstatovao da je u Valjevu "situacija dramatično loša i da se problem aerozagađenja hitno mora rešiti", konkretni koraci su ove godine izostali, a u lokalnom programu korišćenja sredstava budžeta za ekologiju nema čak ni projekta za smanjenje aerozagađenja.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da čak sedam, od 13 područja u Srbiji, ima prekomerno zagađen vazduh sa teškim metalima poput olova i nikla. U najgoroj, trećoj kategoriji su područja Beograda, Užica, Valjeva, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Pančeva i Bora, gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija vazduhu.

Tekst: Predrag Vujanac

Izvor: Blic