Promenljivo leto uz česte smene kiše i sunca ove godine nas je "razočaralo", zbog čega se pitamo da li će nam se najtoplije godišnje doba uopšte vratiti. Odgovor smo potražili od Biljane Vraneš, urednice i voditeljke vremenske prognoze na RTS, koja smatra da je ovakvo vreme idealno.

- Nema tropskih vrućina, grad nije "užaren", a noći su sveže pa može divno da se spava - optimistična je Biljana. Ako je za utehu, vremenske prilike na Balkanu su slične našima, mada se, kako kaže naša sagovornica, sve izokrenulo.

- Snažan ciklon kao da se ukotvio iznad Crnog mora, pa svakodnevno donosi padavine Srbiji ali i našim susedima, Rumuniji i Bugarskoj. Promenljivo i nestabilno vreme očekuje nas sve do 20. avgusta. Naredne nedelje biće nešto toplije, ali ipak nestabilno sa pljuskovima - prognozira Vranešova.

PROČITAJTE JOŠ: ALARMANTNA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: temperature će naglo porasti na Zapadnom Balkanu, a evo kako će to uticati na zdravlje i hranu

- Ovo je jedno leto naglavačke, zato što su se izmestila strujanja u atmosferi iznad severne Zemljine polulopte. Umesto da sa zapada i severa Evrope stiže hladan vazduh, do njih stiže vazduh sa juga i zato se i u Skandinaviji bore sa požarima. U blizini polarnog kruga temperatura dostiže 30 stepeni, a u Švedskoj 33, što je krajnje neuobičajeno. U Velikoj Britaniji i Nemačkoj do sada nije bilo potrebe za klima-uređajima kao vidom zaštite od vrućina, ali više nije tako - objašnjava naša sagovornica, koja se sa suprugom Borisom i mlađim sinom Dušanom sprema za odlazak na odmor u Grčku. Na naš komentar da mladić koji uskoro puni 17 godina još hoće da ide sa roditeljima na letovanje, Biljana kaže:

- Ili je pristojan pa hoće s nama, ili želi još jednom da ode na more. Već je bio sa društvom na Zakintosu, gde su divne plaže, a žurke još divnije - kroz osmeh kaže voditeljka. Boris ostaje s njima samo tri dana, jer mora da se vrati na svoje radno mesto, u pilotsku kabinu.

Budući da iver ne pada daleko od klade, stariji sin Marko (20), po završetku studija menadžmenta na FON-u, planira da upiše Pilotsku akademiju.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO I JESEN 2018: evo koje temperature i padavine možemo da očekujemo (JUN - OKTOBAR 2018)

- Ozbiljne avio-kompanije danas insistiraju da piloti, pre nego što dođu na akademiju, završe fakultet. To je trend u svetu - objašnjava šarmantna voditeljka koja pleni atraktivnim izgledom i figurom. Ovako ih objašnjava:

- Ništa bez pilatesa! I brzog hoda Dunavskim kejom ili Kalemegdanom, gde Boris i ja, kad god je to moguće, pravimo kružne ture. Naravno, i način ishrane, baziran na laganim salatama veoma je važan - ističe Biljana.

Zašto ljudi danas manje veruju prognozama nego ranije:

- Nemam takav utisak, naprotiv, zato što se najbrži kompjuteri na svetu koriste upravo u meteorološke svrhe. Pošto nam je na raspolaganju veliki broj aplikacija, vrlo je važno čiju prognozu pratite. Za mene su merodavni izveštaji RHMZ, koji je član Centra za srednjoročnu prognozu vremena u Redingu kod Londona, jer na taj način dolazim do proverenih i važnih informacija - ističe naša sagovornica, dodajući da je vreme osetljiva oblast, jer su ponekad hladna i topla strujanja u odnosu 50-50, kao na "klackalici", zbog čega najiskusnije meteorološke službe ističu da nije moguće sa stoprocentnom preciznošću prognozirati vremenske prilike.

Tekst: M. Jungić

Izvor: Novosti