Srpska pravoslavna crkva i vernici 28. jula slave Svete mučenike Kirika i Julitu.

Julita je bila plemićkog roda, a rano je ostala udovica sa tek rođenim Kirikom. Živeli su u Ikoniji i bili predani Hristovoj veri. Svog sina je krstila odmah po rođenju, a kad je imao tri godine, naučila ga je veri i molitvi onoliko koliko dete tog uzrasta može da primi.

Kad je Dioklecijan naredio progon hrišćana, u Ikoniji je prolivena mnoga nevina krv. Julita je tad uzela sina i sklonila ga od neznabožačkog gneva u grad Selevkiju. Međutim, ni tamo nije bilo bolje. Julita je uhvaćena i kao hrišćanka izvedena je pred sudiju.

Pošto je Julita hrabro izjavila svoju veru u Isusa, sudija je, da bi je pokolebao, uzeo njeno dete i počeo da ga miluje. Iako dete, Kirik je vikao iz sveg glasa: "Ja sam hrišćanin, pusti me materi!" i počeo je da grebe sudiju odvraćajući svoje lice od njega. Sudija se naljutio, tresnuo dete o zemlju i ono je od pada niz kamene stepenice stradalo.

Svetu Julitu su dugo tukli, a ona ništa nije osećala i uporno je ponavljala da je hrišćanka. Kad je videla svoje mrtvo dete, rekla je: "Hvala Ti, Gospode, što udostoji sina mog takve blagodati Tvoje, da pre mene mučenički skonča za sveto ime Tvoje i primi neuvenljivi venac u slavi Tvojoj!"

Posle mnogih mučenja, naređeno je da se pogubi. Mošti svetih Kirika i Julite do dana današnjega su čudotvorne. Jedan deo moštiju ovih svetitelja nalazi se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.

U Srbiji brojne porodice i sela  slave svetog Kirika i njegovu majku svetu Julitu. U nekim krajevima veruje se da sveti Kirik štiti od kožnih bolesti, posebno od šuge, pa se tog dana svi bolesni kupaju na izvorima i rekama. Postoji i priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i da njima leči.

Negde u Srbiji još postoji običaj da se sklanjaju strašila sa njiva jer na ovaj praznik nisu potrebna, pošto se veruje da sveti Kirik štiti od ptica grabljivica.

Praznik Svetog Kirika i Julite je, pre svega, praznik ljubavi majke i deteta, pa žene na smeju da grde decu i viču na njih, jer će u protivnom biti bolesna preko godine.

Izvor: Kurir