Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALARMANTNA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: temperature će naglo porasti na Zapadnom Balkanu, a evo kako će to uticati na zdravlje i hranu

Istraživanja pokazuju da će temperature naglo porasti na Zapadnom Balkanu u bliskoj budućnosti, a evo kako će to uticati na zdravlje, proizvodnju hrane i kvalitet života!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Temperatura na teritoriji Zapadnog Balkana će u skorijoj budućnosti rasti za 1,2 stepena, a do kraja veka moguće i za više od pet stepeni, upozoreno je u Studiji o klimatskim promenama na Zapadnom Balkanu koju je objavio Savet za regionalnu saradnju (RCC).

PROČITAJTE JOŠ: SA ŽIGOM HEMIJE, OVO JE VOĆE NAJVIŠE OTROVANO PESTICIDIMA: izabrana najgora voćka za 2018. godinu

U studiji se ukazuje da će temperatura neminovno nastaviti da raste od 1,7 do četiri stepena, u zavisnosti od rezultata globalnih nastojanja da se smanji emisija gasova s efektom staklene bašte.

Podaci o klimatskim promenama u regionu ukazuju i na "napredovanje suptropske klime dalje na sever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suva tokom letnjeg perioda, čije će se trajanje, prema očekivanjima, produžiti za jedan do dva meseca u periodu od skore budućnosti do kraja veka".

"Analize klimatskih promena u regionu, generalno, potvrđuju da su zdravlje ljudi, sigurnost i kvalitet života u velikoj meri osetljivi na prirodne nepogode i gubitke usled vremenskih prilika", saopštio je RCC.

Istraživanje pokazuje da su neki od sektora u kojima će se osetiti najveći uticaj klimatskih promena poljoprivreda i šumarstvo, u vidu smanjenje kvaliteta hrane, erozija, degradacije zemljišta, rizika od rasprostranjenog propadanja šuma.

Kliknite OVDE da pročitate kako će porast temperature uticati na vodu i zdravlje!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije