U Srbiji će tokom leta 2018. godine vreme najverovatnije biti natprosečno toplo sa srednjom temperaturom oko 25 stepeni, što je iznad proseka, ali i propraćeno čestim pljuskovima, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović. 

On je za Tanjug rekao da je leto ove godine počelo ranije nego što je uobičajeno, jer smo već krajem aprila imali prave letnje temperature od 30 stepeni.

PROČITAJTE JOŠ: Najjeftiniji način da se rashladite, a nije klima: evo na koji deo tela treba da stavite kocku leda

Natprosečno toplo bilo je i tokom maja, a u narednih 10-15 dana maksimalne temperature će biti od 27 do 32 stepena Celzijusa, istakao je on i pojasnio da u pojedinim danima, kao što su osmi i deveti jun, maksimalna temperatura može da bude i do 34 stepena. 

"Za sve te dane karakteristično je promenljivovreme, što znači da je uobičajeno da po podne i uveče, pa čak i noću, bude lokalnih kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom pri čemu ponegde može doći i do pojave grada", naveo je on i pojasnio da je to sve primereno junu, kao prvom letnjem mesecu. 

Toplo i sparno vreme će se nastaviti i tokom jula, rekao je Todorović i istakao da u odnosu na ekstremno topla i sušna leta 2012. i 2017. godine, ovo leto neće biti ekstremno, ali će najverovatnije biti natprosečno toplo sa srednjom temperaturom oko 25 stepeni, što je iznad proseka.

Za razliku od leta 2012. i prošle godine, ovo leto će biti propraćeno i nešto češćom pojavom pljuskova, dodao je on. 

PROČITAJTE JOŠ: 5 jeftinih trikova za svežinu u domu: kako rashladiti stan ako nemate klima-uređaj

Kada je reč o broju dana sa temperaturama od 35 i više stepeni, precizirao je da je 2012. takvih dana u Beogradu, a slična situacija je bila i u većini mesta u Srbiji, bilo 25, 2017. godine 26, dok će ih ovog leta najverovatnije biti manje - desetak.

Izvor: Kurir/Tanjug