Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETA TROJICA - TRI DANA TRAJE CRVENO SLOVO, A OVO SU VAŽNI OBIČAJI U SRBIJI: evo šta svako treba da unese u kuću na ovaj sveti praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 7. juna slave Svete Trojice, a ovaj praznik se obeležava 3 dana! Evo koji običaji i narodna verovanja se poštuju u Srbiji na ovaj sveti praznik...

  Izvor: Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva 7. juna 2020. godine slavi Duhove ili Svetu Trojicu, pedeseti dan posle Vaskrsa a deseti dan posle Spasovdana.

Troimeni praznik zapravo je rođendan hrišćanske crkve i, po predanju, dan moćnih energija. Međutim, povodom ovog praznika crveno slovo traje tri dana, pa imamo Duhovni ponedeljak i Duhovni utorak, a evo šta kažu običaji...

Povezane vesti

Srpska pravoslavna crkva 7. juna slavi Silazak Svetog Duha na apostole, praznik koji se smatra rođendanom Hrišćanske crkve, a koji je u narodu poznat i kao Sv. Trojica ili Pedesetnica.

Na taj dan apostoli su se svi zajedno okupili na jednom mestu. Odjednom je nastala huka sa neba koja je ispunila kuću u kojoj su sedeli. Plamteći jezici ispunjeni Svetim Duhom postavili su se na svakog od njih. Sada su apostoli primili Svetog Duha i postali su živa duša. Apostoli su tada počeli da govore drugim jezicima - kako im je Duh Sveti dao da govore. Na taj način Gospod je poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu.

Cela služba Pedesetnice je veoma svečana i uzvišena, u kojoj se pesnički iznosi učenje o Svetom Duhu. Na sam dan Pedesetnice, na bogosluženju se zajedno sa liturgijom odmah vezuje večernje, koje je posvećeno Svetom Duhu i koje sadrži moljenje uz klečanje i pletenje venaca.

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji. Tako se ovaj praznik smatra i rođendanom Crkve Hristove.

U spomen ovog važnog i znamenitog događaja, silaska Svetog Duha na apostole i u čast Svete Trojice, Boga u tri lica, a posebno u čast Svetog Duha, slavi crkva praznik koji se zove Pedesetnica, jer se slavi u pedeseti dan posle Pashe - Vaskrsa, kada su Judeji salvili svoju Pedesetnicu. S toga ovaj praznik ima tri naziva: Trojice, Silazak Svetog Duha na apostole (Duhovi ) i Pedesetnica (Pentekoste).

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavni i druge hrišćanske crkve.

Kliknite OVDE da pročitate običaje koji se poštuju u Srbiji na Svete Trojice!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije