Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VREMENSKA PROGNOZA ZA MAJ, JUN, JUL I AVGUST 2018: evo kada će biti padavina a kada možemo da očekujemo letnje toplotne talase

Pročitajte kakve temperature nas očekuju u maju a kada nam stiže pravo leto.

  Izvor: Foto: Profimedia

Po svemu sudeći očekuje nas izrazito topao maj. Dugoročna prognoza pokazuje da ćemo tokom maja imati od 9 do 12 letnjih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura ide i više od 25 stepeni Celzijusa, pokazuju podaci Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U celoj Srbiji očekuje se da će srednja maksimalna temperatura vazduha biti do 24 stepena u nižim predelima, a u planinskim od 12 do 18 stepeni.

Pored toga što će u nižim krajevima biti zabeležen veći broj letnjih dana, takvia dana biće i na planinama, i to dva.

PROČITAJTE JOŠ: POGLEDAJTE NAJBOLJE PORODIČNO POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO U BEOGRADU U 2017. GODINI: NIkola Bogunović u Batajnici gaji više od 1000 ovaca!

Tokom maja, prema dugoročnoj prognozi, količina padavina će biti ispod višegodišnjeg proseka na severozapadu, jugozapadu i jugu zemlje, a u ostalom delu Srbije u granicama proseka.

Prognozira se da će srednja majska količina padavina u nižim predelima biti od 40 do 70 milimetara, a na planinama do 100 milimetara kiše.

Očekuje se da u maju broj padavina u nižim predelima bude do 13 dana, a u brdsko - planinskim krajevima do 17 dana.

Dugoročna prognoza RHMZ-a pokazuje da će nam leto brzo stići i da ćemo već sada imati gotovo letnje temperature. Evo kakvo nas vreme očekuje do avgusta.

I vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15,5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26,2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 mililitra.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDO U SRBIJI - U VOJVOĐANSKOM SELU KRAVE DAJU STRUJU: evo kako se celo naselje besplatno greje na biogas

Toplotni talasi u julu

Prognozira se da će jul biti topliji i suvlji. Pravo leto. Očekuju se i toplotni talasi tokom ovog meseca.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 18,4 stepena. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka i u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 29,7 stepeni. Tokom jula pašće za 14 mililitara manje padavina nego što je prosek. Julska suma padavina iznosiće oko 31 mililitra.

Toplotni talasi i u avgustu

Avgust će biti prosečno topao i prosečno suv, uz mogućnost pojave toplotnih talasa. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće u granicama višegodišnjeg proseka, oko 28.6 stepeni. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

Tekst: Sonja Todorović

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije