Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI LEK PROTIV RAKA DOJKE U SRBIJI: evo kada će svi lekovi na listi biti jeftiniji

Najsavremeniji lekovi protiv raka dojke biće uskoro dostupni u Srbiji, saopštila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dva leka za najsavremeniju terapiju karcinoma dojke koji se koriste u najrazvijenijim zemljama poput Nemačke, Francuske i Italije u narednom periodu će biti dostupni i pacijentkinjama u Srbiji.

Celokupan trošak će snositi farmaceutska kompanija, kaže Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ona kaže da Fond sa Ministarstvom zdravlja svakodnevno radi na uvođenju novih lekova uz stalnu komunikaciju sa strukom, udruženjima pacijenata i farmaceutskim kompanijama.

Cene lekova biće ponovo obračunate i to će doprineti da lekovi na listi budu jeftiniji, kaže direktorka.

- U poslednja tri meseca uradili smo nekoliko stvari. Centralna komisija za lekove zaseda najmanje jednom mesečno kako bi zahtevi farmaceutskih kompanija za stavljanje lekova na listu mogli redovno da se razmatraju. Drugo, farmaceutske kompanije su ranije mogle samo jednom godišnje da apliciraju, a sada mogu kontinuirano tokom cele godine, što nam omogućava brži rad. I konačno, pošto se radi o najnovijim i uglavnom skupim terapijama, trudimo se da se postignu uslovi koji će biti povoljni za RFZO u smislu sklapanja posebnih ugovora, što znači da deo sredstava ide na teret farmaceutskih kompanija.

PROČITAJTE JOŠ: KONAČNO BEZ ČEKANJA U REDOVIMA: Uvedena nova procedura u overavanju zdravstvenih knjižica

Koji inovativni lekovi će biti stavljeni na listu?

- Prvo, lek za hroničnu limfocitnu leukemiju, što je odluka Centralne komisije za lekove od 2016. godine. U završnim smo pregovorima i za lekove za lečenje hepatitisa C. Komisija je donela odluku da se ova inovativna terapija stavi na listu 24. oktobra prošle godine. Završni pregovori su obavljeni, tako da očekujemo i ovu inovativnu terapiju u narednom periodu.

Pored inovativnih lekova, lista će biti proširena i sa non badžet lekovima?

- To je još jedan od načina da se uvedu nove terapije za naše građane. Oni predstavljaju paralele lekovima koji se već nalaze na listi lekova. Stavljanjem tih lekova na listu, nema nikakvih finansijskih opterećenja po državu, odnosno po RFZO. Proširenje liste lekova non badžet lekovima RFZO će raditi tokom cele godine, a ne jedanput godišnje kao što je do sada bila praksa.

Najavili ste i sniženje cena lekova.

- Da, novom uredbom Vlade Srbije o najvišim cenama lekova, zbog smanjenja kursa od 0,78 odsto, cene lekova biće ponovo obračunate i to će doprineti da lekovi na listi budu jeftiniji. Pored toga, revizija koju trenutno radimo u RFZO takođe će doprineti smanjenju cene, a to znači da poredimo naše cene sa cenama u referentnim zemljama i sva ta sniženja će doprineti da pacijenti izdvajaju manje sredstava po osnovu procentualne participacije za pojedine lekove koji se nalaze na listi. Nova lista bi trebalo da bude objavljena narednih nedelja.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije