Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KAKO IZGLEDA PREDBRAČNI UGOVOR U SRBIJI: šta (NE) može da bude garancija za dobar brak ili razvod (SAVETI PRAVNIKA)

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Evo šta sve uključuje predbračni ugovor i šta može da vam osigura, a šta ne!

Izvor: Foto: Profimedia

Predbračni ugovordoprinosi da se nakon prestanka braka smanje nesuglasice oko imovine i izbegnu duga i teška suđenja radi utvrđivanja bračne tekovine, a u Srbiji obično ovakav ugovor zaključuju gastarbajteri koji su na Zapadu zaradili mnogo novca, pa su došli u svoju zemlju da se ožene čestitom devojkom.

Pre nego što se mladenci zakunu na večnu ljubav i izgovore sudbonosno „da”, matičar uz romantičan tekst Duška Radovića, u kratkim crtama, obavezno pročita i deo zakona kojim ih upoznaje na koji način mogu da raspolažu imovinom. Ali, ko u trenutku zaljubljenosti misli o tome. Oni koji o tome ipak razmišljaju su obično su tetke, strine i ostala mnogobrojna rodbina, a često i javnost u slučaju poznatih ličnosti, koja se najpre zapita da li mlada dobija sve pare u slučaju razvoda. Pogotovo kada je mladoženja bogat i poznat čovek.

U pravnom sistemu Srbije bračni ugovori postoje od 2005. godine. Uprkos tome, ne postoje precizni podaci ni u sudovima, niti kod notara o broju takvih ugovora, jer je to privatna stvar supružnika. Niko, osim advokata supružnika i sudije koji overava ugovor, to ne može i ne sme da zna. Upućeni u ovu oblast procenjuju da se na dvesta sklopljenih brakova potpiše tek jedan bračni ugovor. Uostalom, oni koji sklapaju brak u većini slučajeva su sličnog imovinskog stanja – najčešće nemaju ništa, pa samim tim nemaju ni šta da dele u slučaju razvoda.

U Srbiji to obično čine gastarbajteri koji su na Zapadu zaradili mnogo novca, pa su došli u svoju zemlju da se ožene čestitom devojkom. Da li je taj mladoženja pametniji ili nepoverljiviji od ostalih?

Kako je postalo evidentno da oko polovina brakova ne opstane, Ognjen Rakić, diplomirani pravnik, smatra da je ipak dobro unapred se dogovoriti oko raspodele imovine. Pogotovo se preporučuje parovima koji ne dolaze iz istog socijalnog miljea.

PROČITAJTE JOŠ: DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO 2018: evo koliko će biti mraznih i tropskih dana i noći

1. Da li su bračni ugovori zaista potrebni?

Bračni ugovori su izuzetno dobar način da se nakon razvoda smanje nesuglasice oko imovine i izbegnu duga i teška suđenja radi utvrđivanja bračne tekovine. Ukoliko dođe do razvoda ovaj dokument omogućava da se imovina podeli po unapred postavljenim pravilima. Postupak za utvrđivanje bračne tekovine koji vode redovni sudovi može se pokrenuti i u toku trajanja braka. Dakle, razvod nije uslov za pokretanje sudskog postupka.

2. Šta je predmet bračnih ugovora?

Pokretne i nepokretne stvari, ali i rente.

3. Ko u Srbiji sklapa ovakav ugovor i koliko su česti?

Bračni ugovori su retkost u Srbiji. Sklapaju ih oni koji shvataju značaj takvih ugovora, uglavnom ljudi koji su upoznati sa ovom praksom u inostranstvu. Trebalo bi u Srbiji informisati građane da to čine u većem broju. Kod nas je još praksa da se sva bračna imovina navodi na muža i uknjižava na njegovo ime, tako da žena bude u prilici odnosno u neprilici ukoliko pokuša da dokaže da joj pripada polovina ili deo te imovine. Često trpi osudu sredine i postupak neretko vodi bez novca, ili ga uopšte ne vodi, jer nema sredstava za to. Kod mlađih parova se, međutim, sve češće imovina odmah uknjižava na oba bračna partnera. Ovo je slučaj i sa imovinom vanbračnih partnera.

Bez bračnog ugovora sva imovina stečena u braku je zajednička, čak i u slučajevima gde jedan supružnik ne radi. Ali, ako, na primer, jedan od njih ima firmu još pre braka, bračnim ugovorom može da zaštiti prihode koje ima od nje ili da odredi koji procenat pripada njegovom bračnom drugu. Bračnim ugovorom može da se menja čak i posebna imovina supružnika stečena pre braka.

Kliknite OVDE da pročitate kako izgledaju predbračni ugovori u svetu i kako se deli imovina ako predbračnog ugovora nema!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...