U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve kao i u mnogim pravoslavnim porodicama,  19.  decembra se proslavlja praznik Svetog Nikole Čudotvorca, svetitelja koji umro na taj dan, 345. godine ove ere.

Među brojnim legendama o dobročinstvima i čudima Svetog Nikole, posebno se izdvaja predanje da je upravo on povratio vid Stefanu Dečanskom, zbog čega je srpski kralj bogato nagradio hram u Bariju, u kojem su pohranjene mošti svetitelja.

Zaštitnik siromašnih, dece i mornara, Sveti Nikola je slavljen u narodu zbog svoje velikodušnosti a naročito običaja da svoja dobročinstva čini tajno, skriven od bilo čijih pogleda.

Legenda da je poklone ostavljao deci u cipelice ili tajno kroz prozor, kao u priči o siromašnom ocu tri kćeri u Patari koje je spasao od bludništva kesama zlata, razvila se u modernu bajku o Deda Mrazu.

Tako i danas lik ovog dobrodušnog deke predstavljamo u odelu crvenom kao ogrtač Sv. Nikole Mirotvorca, a u pravoslavlju  se obeležava dvaput godišnje – uz decembarski Nikoljdan, slavi se i 22. maj, dan prenosa njegovih moštiju u Italiju. 

Izvor: Lepa & Srećna

OVE OBIČAJE SRBI POŠTUJU NA PRAZNIK SVETOG NIKOLE

Sveti Nikola je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i, s obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik!

Postoji izreka u našem narodu da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a pola ide na slavu. I to nije bez razloga. Naime, Sveti Nikola je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i s obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik.

Lađari pucaju iz topova

Na ovaj praznik, gde god da se nađu, lađari spuštaju sidra. Zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Pripremaju topove za paljbu odajući počast svome zaštitniku. Na ovaj način slavu je obeležavao i knez Miloš Obrenović.

Darujte decu

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima.

Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi ima ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala.

Zasadite božićno žito

Božićno žito, simbol plodne nadolazeće godine, novog života i dobrih useva sadi se na ovaj praznik da bi do Božića stiglo dovoljno da naraste.

Napravite šarene kolače u obliku ptice

Na jugu Srbije tradicionalno se na ovaj dan prave šareni kolači u obliku ptice. Zajedno sa pogačom i vinom odnose se u crkvu na osveštenje molitvom i vinom. Nakon toga, služe se gostima, a pre svih deci.

Slavite posnu slavu

Slava Svetog Nikole pada u vreme velikog božićnog posta. Tradicija je da se za Nikoljdan pripremaju posna jela.

Oprostite drugima dugove

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Izvor: Opanak