Petrovdan je praznik kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Dan svetih apostola Petra i Pavla. Apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima hrišćanstva.

Apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima hrišćanstva.

Kad je Bog delio uloge, Sv. Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od Nebeskog carstva. Zato on sedi na vratima raja i ispituje umrle. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Kao i za ostale praznike, i za Petrovdan su vezana brojna verovanja. Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile. 

Kako nam je opisala naša čitateljka Nada Bojović, lile su štapovi od mlade divlje trešnje ili breze. Oguli im se kora na gornjrm delu, pažljivo da ona ne spadne sa štapa. Ta se kora ukovrdža. Kada se osuši, može da gori, kao baklja.

Narod iz Raške i drugih mesta okuplja se oko nje na ovaj dan. Upravo je i najstarija srpska crkva hram koji je posvećen svetom Petru iz IX veka i nalazi se u neposrednoj blizini Novog Pazara. Oko crkve su okrugli stolovi i klupe, koje su napravile viđenije porodice ovog kraja. Tu se narod veseli, jede, pije, zapeva i zaigra, sve u slavu Petrovdana. U poslednje vreme to je preraslo u veliki narodni sabor.

Kod Srba u Vojvodini vladao je običaj da se sve do Petrovdana jabuke ne smeju seći nožem, a ni da se udara jabukom o jabuku jer bi to donelo krupan grad koji bi uništio useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu "petrovača".

PROČITAJTE JOŠ:

Šta znače ukrasi na slavskom kolaču: pečat-prosfornik, ptice, grozd, burence... (FOTO)

Srpske slave i običaji: umesite i ukrasite pravi slavski kolač

Srpske slave i običaji: kakve sve slave postoje i šta pokloniti

Kalendar poznatijih srpskih slava

Osnovni običaji kojima se obeležava slava

Srpske slave i običaji: kako se pripremiti za obeležavanje praznika i značenje slavskih obeležja

Slava ne sme biti svadba: da li je dozvoljeno slaviti u kafani i sa nekrštenim članovima porodice