Zloglasni kompjuterski virus kojim su prethodnih dana hakeri napali više od 300.000 računara u 150 zemalja širom sveta izgleda da je stigao i u Srbiju, piše Kurir 17. maja 2017. godine.

Kako se saznaje, MUP je primio krivičnu prijavu da je na jednu firmu na jugu Srbije izvršen napad malicioznog softvera WannaCry i sada odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala proverava o čemu je tačno reč i da li su žrtve globalnog ataka.

Napadi se najčešće dešavaju putem slanja PDF dokumenata u vidu raznih ponuda, poput onih za zaposlenje. Kada se preuzme i otvori dokument u PDF, onda se u kompjuteru instalira taj zlonamerni program koji radi tiho u pozadini, sve dok se ne šifruju kompletni podaci. Hakeri na kraju obaveštavaju korisnika da su mu podaci zaključani, da neće moći da ih koristi i traže da im se u roku od 72 sata isplati otkupnina od 300 dolara.

Nadležni organi očekuju da se nastavi ova vrsta napada jer se radi o virusu otvorenog koda koji je aploudovan na internet mrežu. Ovakve hakerske kampanje su se kriminalcima pokazale kao profitabilne i oni su samo u ovom slučaju do sada uzeli 20.000 funti otkupnine. Svi moraju biti na oprezu - od pojedinaca do velikih firmi.

Na opasnost od ovog virusa upozorila je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je svim građanima i preduzećima poručila da zaštite svoje računare.

PROČITAJTE JOŠ: NEĆETE VEROVATI ŠTA UBIJA NAJVIŠE TINEJDŽERA NA SVETU: Svaki deseti mlad život završi na ulici

Preventivne mere

- Savete i informacije o zaštiti od kompjuterskih virusa građani mogu dobiti i putem broja telefona Nacionalnog kontakt-centra za bezbednost dece na internetu 19833 - navela je Matićeva:

- Ovakvi masovni napadi u svetu, naročito na sisteme od posebnog značaja, još jedna su potvrda koliko je tema informacione bezbednosti važna i koliki izazov ona predstavlja u celom svetu.

Preventivne mere preduzeo je i Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije Uprave za zajedničke poslove republičkih organa kako bi se sprečili eventualni napadi na informacione sisteme javne uprave.

PROČITAJTE JOŠ: 10 stvari koje nisu za Fejsbuk: poruke i slike koje hitno treba da uklonite sa društvenih mreža

Šta da radite ako vam je računar zaražen: NIKAKO NE PLAĆAJTE KLJUČ

Potrebno je odmah diskonektovati sve uređaje - računar, vajrles funkcije, blutut...

Otići na sajt www.nomoreransom.org, čiji su osnivači Evropol, Kasperski i holandska policija, koji ima alat pod imenom kripto šerif

Kripto šerif dekriptuje pojedine „rensomver“ softvere

Nikad ne plaćati otkup, jer se često dešava da se ne pošalje ispravan ključ za dešifrovanje fajlova

PROČITAJTE JOŠ: Kako da zaštitite dete od maltretiranja na društvenoj mreži Fejsbuk

ČINJENICE: Kako se zaštititi

  • Apdejtujte operativni sistem, posebno ako koristite Vindouz
  • Instalirajte Majkrosoftov peč MS17-010, koji sprečava prodor virusa
  • Nikako ne otvarajte sumnjive mejlove i izbegavajte nepoznate linkove
  • Napravite bekap podataka pre nego što virus napadne
  • Instalirajte bilo kakav antivirus na svoj računar

Tekst: Ružica Kantar

Izvor: Kurir