Verujemo da nema toga što roditelj ne bi učinio kako bi zaštitio maksimalno svoje dete, kako u stvarnom tako i u virtuelnom svetu.

Onlajn komunikacija je za decu danas i važna i vredna - zamislite samo da vama u vašim tinejdžerskim danima roditelji govore da je razgovor telefonom sa prijateljima gubljenje vremena.

Neće pomoći ni ako decu ubeđujete da onlajn aktivnosti nisu važne i da „neki tamo nevažni Facebook svi brzo zaboravljaju".

Izbegavajte da isključivim i ograničavajućim pristupom zapravo ubedite svoje dete da vi onlajn komunikaciju u stvari ne razumete i da niste prava osoba sa kojom se na tu temu može razgovarati.

Evo šta sve možete da učinite:

1. Za početak, saznajte što više možete o društvenim mrežama i redovno obnavljajte svoje znanje o njima.

2. Razgovarajte često sa detetom o društvenim mrežama i internetu, pravilima netikecije, kao i o privatnosti podataka o ličnosti. Ne propustite da popričate o tome koliko se brzo i lako dele i umnožavaju onlajn sadržaji.

3. Naučite dete da je važno da bude zdravo sumnjičavo - u kontekstu činjenice da je veoma lako lažno predstaviti se onlajn, sakriti svoje pravo ime, godine, namere.

4. Podsećajte dete da pravila ponašanja u realnom svetu važe i u virtuelnom - da nije u redu lagati, da je važno poštovati tuđu privatnost i osećanja.

5. Potrudite se da dete postane svesno činjenice da svojim ponašanjem na internetu gradi svoju onlajn reputaciju koja će ga pratiti u budućnosti.

6. Naučite i vežbajte kod deteta asertivno ponašanje - naučiti ga kako da se suprotstavi drugima na jasan, snažan, ali neagresivan način, kao i da poštuje svoja i tuđa onlajn prava.

7. Utvrdite pravila za korišćenje mobilnih telefona i naprava - objasnite da je nedopustivo slanje neprikladnih poruka, snimanje i fotografisanje nekog bez dozvole ili fotografisanje i slanje drugima svojih ili tuđih delimično ili potpuno nagih fotografija.

Na sledećoj strani pogledajte još načina da zaštitite svoje dete na Fejbuku.

PageBreak

8. Možete postaviti računar u dnevnoj sobi ili nekoj zajedničkoj prostoriji tako da lakše pratite kako dete provodi vreme na internetu. Kod bežičnih uređaja, postavite vremensko ograničenje dnevnog bavljenja internetom. I za vas i za dete biće korisno ako uspostavite porodično pravilo da laptopovima nije mesto u spavaćoj sobi. Tako ćete makar delimično onemogućiti detetu nenadgledan pristup internetu.

9. Stavite svom detetu do znanja da ste mu na raspolaganju za razgovor o svemu što ga eventualno muči, uznemirava, čini ga tužnim ili ga plaši. Mladi i deca su voljni da dele svoja iskustva sa roditeljima samo ukoliko su uvereni da odrasli neće izdati njihovo poverenje, da će ih pažljivo saslušati, kao i da će na problem reagovati na brižan, empatičan i smiren način, bez osuđivanja i „drame".

10. Posavetujte dete da ne odgovara na uznemiravajuće poruke i provokacije. Pomozite mu da sadržaj, sajt, grupu, stranicu na društvenoj mreži ili nalog osobe koja ga uznemirava blokira i tako spreči da nasilnik ponovo stupi u kontakt sa vašim detetom.

11. Sačuvajte, štampajte ili napravite screenshot uznemirujućih sadržaja i poruka. Moguće je da će vam dokazi maltretiranja biti potrebni ukoliko se situacija otme kontroli i u slučaj uključe drugi roditelji, škola ili u najozbiljnijim slučajevima, policija ili tužilaštvo.

12. Imajte na umu da pri kreiranju naloga na društvenoj mreži, pokretanju bloga ili pristupa forumu korisnik mora biti saglasan sa pravilima korišćenja koja obično zabranjuju zloupotrebe poput vređanja, maltretiranja onlajn i slično. Kako ono što se vašem detetu dešava predstavlja povredu pravila korišćenja servisa, možete prijaviti stranicu, profil, sajt - kako biste saznali na koji način to možete uraditi, konsultujte odeljak za pomoć ili najčešće postavljana pitanja na samom servisu.

13. Ako se maltretiranje u virtuelnom svetu čija je žrtva vaše dete prenosi i na školu ili nasilnik pohađa istu školu kao i vaše dete, obavestite školu, školskog psihologa, razrednog starešinu. Školsko osoblje vam može pomoći da stupite u kontakt sa roditeljima nasilnika i pružiti vam podršku u rešavanju problema i praćenju ponašanja učenika za vreme boravka u školi. Roditelji nasilnika neće uvek biti spremni da vas saslušaju, ali obično kada im se prezentuje dokaz o vršnjačkom nasilju, spremni su da preduzmu neke mere.

14. Maltretiranje u virtuelnom svetu obično ne uključuje nelegalno i kriminalno ponašanje. Ipak, svaku pretnju fizičkim nasiljem, zastrašivanje, sumnju na seksualnu zloupotrebu nemojte ignorisati. Prijavite uznemiravajući sadržaj i ponašanje Net patroli i/ili policiji, a operater i službeno lice vam mogu pomoći da saznate da li po onome što ste prijavili mogu postupati, kao i koji su dalji potrebni koraci koje možete preduzeti.

15. Ukoliko dete pokazuje znake velike uznemirenosti, ekstremne potištenosti i anksioznosti ili ima suicidalne ideje, bez odlaganja potražite profesionalnu pomoć psihologa!

Adaptirano sa: Kliknibezbedno.rs