Učenici iz Srbije su na završšenom tradicionalnom Međunarodnom takmičenju iz matematike i fizike "Romanian Master of Mathematics and Romanian Master of Physics", održžanom u Bukurešštu u Rumuniji, održanom od 24. do 29. februara 2016. godine osvojili jedanaest medalja, dok je tim Srbije osvojio prvo mesto iz fizike.

Tim Srbije iz matematike je činila jedna ekipa koja je osvojila dve medalje i tri pohvale, piše Tanjug, a prenosi Blic

Bronzane medalje iz matematike dobili su Aleksa Konstantinov i Aleksa Milojević, pohvale su dobili Nikola Sadovek, Luka Vukelić, Igor Medvedev, a bez medalje je ostao Ognjen Toššić. Lideri su bili Vlado Uljarević i Bojan Bašić.

VIŠE: Najbolji kardiolozi sveta u Srbiji

Na takmičenju iz fizike učestvovalo je petnaestak ekipa (Rusija, Brazil, Rumunija, Moldavija). Srbiju su predstavljala dva tima - tim Srbije i tim Matematičke gimnazije.

Tim Srbije je osvojio pet medalja iz fizike. Zlatne medalje osvojili su Mihajlo Sporić, Duššan Đorđević, Duššan Novičić, srebrnu medalju osvojio je Stefan Đorđević, a bronzanu Marko Nerančić. Lideri tima su Veljko Janković i Božžidar Nikolić, saopšteno je iz Matematičke gimnazije.

VIŠE: Mladi naučnik iz Čačka osvaja svet: Stefan Bogdanović stvara Internet brži od svetlosti

Ekipni tim Srbije je osvojio prvo mesto.

Tim Matematičke gimnazije je osvojio četiri medalje i to jednu srebrnu koju je osvojio Vuk Radović, tri bronzane koje su osvojili Marko ŠŠušnjar, Darko Golubović, Katarina Petrović, a bez medalje je ostao Aleksa Đorđević. Lideri tima su Aleksandra Dimić i Ivan Stanić, profesori fizike u Matematičkoj gimnaziji.

VIŠE: Srbiji 4 medalje na Olimpijadi mladih hemičara!

Ekipa Matematičke gimnazije se vraća 29. februara  avionom u 16.40 časova, navodi se u saopštenju.

Na takmičenju iz matematike učestvovalo je dvadesetak zemalja i konkurencija je bila veoma jaka (Rusija, Kina, Koreja, SAD, Brazil, Velika Britanija, Rumunija, Peru).