Đurica Popović je biolog-genetičar, istraživač, naučnik i vizionar, koji je uspeo da uzgoji gljivu Cordyceps Sinesis u svom Institutu za pečurke, hiljadama kilometara daleko od njenog prirodnog staništa.

PROČITAJTE JOŠ: Čudesna ruska gljiva čaga: moćna biljka pomaže protiv stresa

Ta gljiva je najjači antioksidans i antibiotik danas poznat.

Procenjuje se da 1kg košta do 50000 eura, a kako Popović naglašava, "u pitanju je nešto najdragocenije što je priroda čoveku podarila, jer ne postoji ništa drugo na svetu što u sebi sadrži 210 aktivnih materija".

Stari antibiotici više ne deluju, podseća on, a prognozira da će budući antibiotici sigurno biti iz pečurke Cordyceps.

Đurica je velikim trudom uspeo da svoje naučničke vizije sprovede u delo i na taj način, pomoću Cordycepsa, pomogne mnogima u lečenju čak i najtežih bolesti. U tome mu je pomogao tim od 15 saradnika, kako sam Popović kaže, "zaluđenika" koji su u ovim pokušajima učestvovali.

Neposredan povod za rad na preparatima od Cordycepsa bila je bolest deteta Popovićeve prijateljice, a tražeći lek okrenuli su se najstarijoj medicini - kineskoj i indijskoj! Skupocena gljiva Cordyceps Sinensis do tada je uspevala isključivo na području Nepala i Tibeta:

"Veoma je neobično kako ova gljiva raste. Naime, razvija se iz jedne vrste gusenice ili mrava koji progutaju njenu sporu, i zbog velike količine proteina iz utrobe insekta izraste Kordiceps. Međutim, inficirao sam kukuruz bolešću koja se zove garka, u odredenom periodu rasta tretirao sam je zmijskim otrovom, i iz toga je izrastao Kordyceps. Važno je reći da se to može postići samo na jednoj vrsti kukuruza - peruanskom, koji ima 40 odsto polisaharida."

Ova gljiva je najjači prirodni antibiotik na svetu koji neutrališe toksine, podstiče regeneraciju ćelija i ima snažno antitumorno dejstvo. Stavljamo je u proizvode - šest preparata koje smo sertifikovali, a u kojima su sadržane još neke medicinske gljive snažnih lekovitih svojstava. Vrednost Kordicepsa ne uračunavamo, jer bi onda preparati bili preskupi.

Ovaj naučnik smatra da osnovu zdravog života čini sklad između duše i tela:"Sve bolesti su vezane za duhovnu bolest, sklad između duhovne i fizičke energije. Um vlada materijom."

Kada su u pitanju greške pri ishrani i način života, Popović ističe da je ravnoteža u organizmu jedna od bitnijih stvari:

"Ravnoteža elektrolita natrijuma i kalijuma: osnova zdrave ishrane je ravnoteža i to pre svega elektrolita natrijuma i kalijuma 1:5 u korist kalijuma, oni upravljaju ćelijskim i međućelijskim elektricitetom.

Ravnoteža kiselo bazno: Važna je radi održavanja potencijalne razlike kiselog tkiva ph 5.5 i bazne krvi ph 7.5-8 , da bi hemoglobin mogao da otkači kiseonik u ćeliji.

Bazne namirnice su: jabukovo sirće, alge, peršun, limun, lubenica, grožđe, kruška, stevia, svež voćni sok... Kisele namirnice su: pšenica, kukuruz, heljda, pasulj, mleko, sir, meso, kafa, vino...

Nutritivna ravnoteža: prilikom varenja proteina (hrana koja gradi) stvara se puno toksina, te se mora uneti hrana koja čisti te toksine.

I još je važna i energetska ravnoteža, jing-jang."

PROČITAJTE JOŠ: Tibetanska gljiva luči antibiotike i leči upaljena mesta u organizmu

Duhovno zdravlje predstavlja temelj za očuvanje zdravlja i imuniteta, kaže Popović.

"Sve bolesti su vezane za duhovnu bolest. Duhovni toksini uz naše dopuštenje, putem naših misli uspevaju da vladaju nama kad ne uspevamo da se odupremo pomislima. Kao što kaže Vladika Nikolaj: „pomislima ne možemo da se odupremo, ali ih možemo zaustaviti na nivou pomisli i nedozvoliti im da se uvreže kao misli koje kreiraju naš život". Ti toksini su demoni drugih nivoa svesti.

Oni nemaju energiju već koriste našu, i iscrpljivanjem vode u bolest. Tome se možemo odupreti življenjem u skladu sa 10 božijih zapovesti, molitvom najčistijeg srca, postom."

Prilagođeno sa: Dijeta i Kurir