Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

Sveti Đurđic: uspomena na prenos moštiju Svetog Đorđa

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Đurđic je hrišćanski praznik koji se proslavlja 16. novembra i kojim se obeležava uspomena na prenos moštiju Svetog Đorđa i obnovljenje hrama u kom je položeno njegovo telo.

Izvor: Foto: Wikipedia

Praznik Đurđic hrišćanska crkva obeležava u spomen prenosa moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu Palestinsku, što je bilo ispunjenje njegove poslednje želje. 

Sveti Đorđe se na ikonama najčešće predstavlja na konju, u vojvodskom odelu, kako ubija aždaju. Na ikonama za praznik Đurđic, predstavlja se kao „pešak": bez konja, u stojećem stavu i sa kopljem ili mačem u ruci.

Svetog Georgija (sveti Đorđe) crkva pominje kao velikomučenika i borca za hrišćanstvo. On je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.

Propovedao je novozavetnu veru i, po predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje. Jednom 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i drugi put 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan. Ovde pročitajte nešto više o prazniku Đurđevdan

PROČITAJTE JOŠ: Uz ikonu i kandilo: šta sve treba da imate u pravoslavnom domu

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...