Jedinstveni specijalitet koji se u babušničkom i pirotskom kraju pravi se od mleka - vurda mogla bi da bude pravo gastronomsko otkriće s obzirom na to da se tek od nedavno u široj javnosti zna za postojanje ovog specijaliteta.

Upravo sa ciljem popularizacije vurde u domaćoj ali i inostranoj javnosti opština Babušnica i Turistička organizacija ove opštine organizovali su 14. i 15. novembra 2014. godine treću za redom manifestaciju "Vurdijada" na kojoj se predstavljaju najbolji proizvođači ovog specijaliteta po recepturi koja se vekovima unazad prenosila s kolena na koleno. 

Kako je Tanjugu 16. novembra 2014. godine kazao direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković na ovogodišnjoj vurdijadi učestvovao je rekordan broj izlagača - oko stotinu proizvođača.

"Neko je kazao da je vurda gastronomsko otkriće 21. veka. Reč je o mlečnom proizvodu visokog kvaliteta tako da smo pre tri godine pokrenuli ovu manifestaciju kako bi vurdu sačuvali i kako bi što veći broj ljudi mogao da proba ovaj specijalitet. Ove godine imali smo i učesnike iz Makedonije i Bugarske, koji su ovde izložili svoja najbolja nacionalna jela. Ovaj proizvod nikada nije predstavljan široj javnosti već je poznat samo lokalnom stanovništvu", kazao je Stamenković. 

Kuvar Saša Mišić kazao je Tanjugu da je vurda zaista jedinstven proizvod koji može da se servira na mnogo načina i dodao da je reč o proizvodu koji može na dostojan način da prezentuje kraj iz koga potiče, ali i našu zemlju. 

"Bez daljeg, gde god u svet da me neko pošalje sa kilogram vurde, ja bi išao kao ambasador i peške", kazao je Tanjugu Mišić.

Jedna od najmlađih babušničkih domaćica Jelena Pejčić (26) iz sela Kaluđerevo, još kao mala od majke i bake naučila je da spravlja vrhunsku vurdu. 

"Prava vurda se pravi isključivo od kravljeg mleka, koje se prokuva, ohladi, uzme se mala količina kiselog mleka, kod nas poznatija kao potkvasa, to se sve sjedini i utopli da se potkvasi. Kad se mleko ukiseli, procedi se kako bi se izbacila voda i tada može da se servira kao presna sa malo soli, ili za zimu se konzervira sa suvom paprikom koja se usoli, onda ona prevri i može da se konzumira sa bilo kojim jelom, a najbolje sa domaćom ljutom rakijom", kaže Pejčićeva.