Tužna vest o smrti Amalije pogodila je porodicu Tramp. Njena ćerka Melanija podelila je svoju bol zbog gubitka na društvenoj mreži Iks:

"Sa dubokom tugom objavljujem smrt moje voljene majke Amalije. Amalija Knavs je bila snažna žena, uvek ju je krasila gracioznost, kao i toplina i dostojanstvo. Bila je u potpunosti posvećena svom mužu, ćerkama, unuku i zetu. Nedostajaće nam neopisivo i nastavićemo da negujemo sve što je iza nje ostalo".

Bivši predsednik SAD, Donald Tramp, takođe je podelio porodičnu tugu na ovaj način:

"Ovo je veoma tužna noć za porodicu Tramp! Melanijina divna majka, Amalija, upravo je otišla na prelepo mesto na nebu. Bila je neverovatna žena i nedostajaće neopisivo!", objavio je Donald Tramp na svom nalogu.

amalija knavs, majka melanije tramp (1).jpg
Profimedia Amalija Knavs

Njena sudbina je takođe bila neverovatna. Verovatno u detinjstvu nije ni sanjala da će završiti u ovako raskošnom domu. Odrastala je skromno, njen otac je bio obućar, a kasnije farmer, dok je majka bila domaćica i krojačica. Možda je baš od nje Amalija nasledila talenat, koji će kasnije razviti tokom rada u čuvenoj jugoslovenskoj fabrici tekstila "Jutranjka", u Sevnici. Bila je veoma inovativna u tom poslu, a takođe šila je i odeću za svoje dve ćerke, Melaniju i Ines. I one su želele da se bave modom, po uzoru na majku, za koju mnogi kažu da je bila elegantno odevena čak i u vremenima krize. Ines se danas bavi umetnošću, ali Melanijin san o modelingu je ostvaren. Tokom svoje manekenske karijere isticala je da je bila inspirisana radom svoje majke:

"Elegancija i trud moje majke Amalije uveli su me u svet mode i lepote", izjavila je Melanija jednom prilikom 2016. godine. Ona je iz Sevnice otišla da se bavi modelingom još kao srednjoškolka. U tome je imala punu podršku majke, kao i kasnije, kao prva dama SAD, dok se suočavala sa brojnim optužbama i negativnim komentarima. Melanija je često isticala važnost roditeljske potpore i iskazivala im je veliku zahvalnost za sve što su učinili za nju i njenu porodicu:"Zahvaljujući vama stojim ovde danas", poručila im je tokom jednog govora u Beloj kući.

LepaiSrecna Bež sako i pantalone, šešir i cipele... gde je Melanija Tramp pogrešila pri modnom izboru za put u Egipat?

Melanija je mnogo vremena provodila sa majkom u Americi, a 2018. godine, kada je Donald Tramp postao predsednik, Amalija je dobila državljanstvo SAD, ali je sačuvala i redovno obilazila kuću u Sevnici, za koju su je vezivale brojne uspomene. Poslednje godine je zajedno sa suprugom Viktorom Knavsom provela u Mar-a-Lagu, gde takođe žive bivši predsednik i Melanija. Bila je veoma bliska sa njima, a naročito sa unukom Baronom, kome je uvek pokazivala nesebičnu ljubav. On je odrastao uz Amalijinu toplinu i brižnost, a često je mnogo više vremena provodio sa bakom i dekom, nego sa roditeljima. Zahvaljujući tome, naučio je i njihov maternji, slovenački jezik, na kom su nastavili da komuniciraju.

BONUS VIDEO:

TRKA ZA PRVU DAMU AMERIKE: Žestok OKRŠAJ između ikone stila ili smerne profesorke – može biti samo JEDNA (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.