Američka milionerka srpskog porekla Ula Džonson ostvarila je veliki uspeh u svetu mode o kojem većina modnih kreatora može samo da sanja. Ali, njen ulazak u modnu industriju je bio netipičan.

Ko je Ula Džonson?
Majka joj je Srpkinja, a otac Danac. Oboje su arheolozi koji su se upoznali tokom arheoloških iskopavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Ula Džonson je odrasla u američkom gradu Jorkvilu, pohađala je školu "The Bronx High School of Science" u Njujorku. Vlasnica je dvostruke diplome iz psihologije i ženskih studija koju je dobila na Univerzitetu u Mičigenu.

U detinjstvu se sa roditeljima toliko kretala u društvu arheologa, uključujući iskopavanja u Iranu i Nemačkoj, da je sebe opisivala kao "globalnog nomada“. Njena majka je sakupljala tekstil i nakit i upravo to je u njoj probodilo interesovanje i ljubav prema dizajnu.

"Bila sam prilično opsednuta. Uvek sam volela da se oblačim, ali nikada nisam razmišljala da će mi to biti profesija. Odlučila sam da se bavim psihologijom i ženskim studijama.“

Međutim, dugogodišnja fascinacija radnjama donela je preokret.

"Brzo sam ušla u modu. Neki moji prijatelji su bili vlasnici butika i kada sam započela sa ovim poslom, oni su bili prvi prodavci".

Ula Džonson je poreklom iz Srbije
Profimedia 

U jednom od intervjua za "Vogue", Ula se prisetila da je gledala narodne srpske nošnje koje je njena majka Srpkinja skupljala i tada je shvatila da želi više da se posveti ručnom radu.

Njen ulazak u modnu industriju bio je netipičan. Ula Džonson je odmah po završetku fakulteta pokrenula svoj brend 1999. godine u Menhetnu u Njujorku. Osnovala je svoju liniju uloživši 5000 dolara. 2000. godine napravila je pauzu kada je dizajner Barnej Presman osnivač američke luksuzne kuće Barney’s kupio njenu kolekciju, što je dovelo do saradnje. Godine 2014. brend je održao svoju prvu prezentaciju na Nedelji mode u Njujorku.

On je organizovao žurku u njenu čast 2016. godine. Godinu dana kasnije, usledila je prva modna revija. Ula je svoje modele izlagala u kultnim njujorškim institucijama, uključujući Four Freedoms Park na Ruzveltovom ostrvu i Lincoln Center u Njujorku, kao i u njujorškoj biblioteci i muzeju Bruklina.

A onda 2017. godine Ula je otvorila svoj prvi butik u Njujorku, a dve godine kasnije i drugu radnju Johnson Amagansett. Njeni klijenti su buržuji. Kolekcije Ule Džonson se izlažu širom sveta u najprestižnijim svetskim radnjama, uključujući Bergdorf Goodman u Njujorku i Le Bon Marché u Parizu. Njene modele nose mnoge holivudske zvezde poput Kejti Holms, piše zadovoljna.rs

Ula Džonson je poreklom iz Srbije
Profimedia 

Ula je investirala u modu sarađujući i sa zanatlijama iz Perua, Kenije, Filipina i Afrike. Ona smatra da ovaj pristup ne donosi samo autentičnost i lepotu već i ekonomsko osnaživanje ruralnih zajednica koje često vode žene.

Godine 2019. udružila se sa pejzažnom arhitektkinjom Mirandom Bruks, koja je bila zadužena za bašte Ulinih kuća u Bruklinu i Montauku. Godinu dana kasnije, udružila je snage sa arhitektom Rafaelom De Kardenasom kako bi dizajnirala izložbeni prostor od 2.100 kvadratnih metara svog brenda u Njujorku.

U februaru 2021. najavila je lansiranje premium teksasa, kao deo kolekcije održive mode za jesen 2022.

Fokusirana je na podršku ženama, socijalnu pravdu, očuvanje zanata i životne sredine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kaubojske čizme Instagram/_agaa.g