Legendarna glumica Mira Furlan obeležila je celu jednu filmsku epohu, njenom talentu divio se ceo region, a neretko je izazivala brojne reakcije i svojim otvorenim stavovima o svim važnijim temama.

Rođena je u Zagrebu, a deo života provela je u Beogradu, međutim tokom ratnih godina nije bila po meri ni Hrvatima ni Srbima. Često je posećivala psihijatra, zbog čega je, takođe, bila izložena osudama javnosti.

Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

Mira Furlan se zajedno sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, 1991. godine preselila u Sjedinjene Američke Države. Kako bi se tamo snašla, koristila je kontakte koje joj je dala koleginica Milena Dravić. U početku nije bilo nimalo lako. U nepoznatoj državi, kao i većina ljudi, Mira i Goran radili su sve dostupne poslove kako bi finansijski stali na noge.

Mira Furlan
Youtube / Printscreen / Hrvatska radiotelevizija 

Goran je tako radio kao dostavljač, asistent u montaži, a kasnije i kao montažer. Za to vreme, glumica je radila kao konobarica, prodavačica, a potom i prevodilac.

"Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači ‘od nekoga prema nikome’, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda polako moraš ponovo da ga stvaraš", rekla je svojevremeno glumica.

Posle nekog vremena mogla je da se vrati glumi, a u periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji "Izgubljeni" koja je ostvarila planetarni uspeh.

Mira Furlan preminula je u januaru 2021. godine, u 65. godini, nakon duge borbe sa bolešću izazvanom virusom Zapadnog Nila, koji joj je preneo zaraženi komarac. Iza sebe je ostavila supruga Gorana i sina Marka.

Još fotografija Mire Furlan pogledajte u galeriji ispod.

Youtube / Printscreen / YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani, Youtube / RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal Mira Furlan

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

TUGA NA KOMEMORACIJI MIRI FURLAN U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU: Miki Manojlović jedva priča, glas mu drhti od SUZA Kurir televizija