Olivera Marković će ostati zauvek upamćena kao velika "Gospođa ministarka" u predstavi Narodnog pozorišta, ali je ostavila i nezbrisiv trag na filmu. Osvojila je čuvenu Zlatnu arenu u na Festivalu u Puli, kao i Sterijinu nagradu.

Sa više od 80 filmova koje je snimila tokom karijere i brojnim pozorišnim ulogama, Olivera je postala legenda jugoslovenskog glumišta. Ovog jula se navršilo 22 godine otkako nas je glumica napustila, a posle njene smrti otkrivena je i jedna velika tajna.

Oliverin sin Goran Marković, inače reditelj i dramski pisac, predao je tada kustosu Muzeja Narodnog pozorišta nekoliko ličnih stvari koje su pripadale njegovoj majci. Među njima su bile naizgled obični predmeti – kutija za nakit, vizit-karta, veštačke trepavice… ipak, jedna je naročito privukla pažnju – umrlica Žanke Stokić.

olivera markovic 3.jpg
Youtube / RTS 

Velika glumica Žanka je, pod optužbama da je sarađivala sa okupatorima, izvedena pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv nacionalne časti 3. februara 1945. godine. Posle dužeg većanja, osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Nije imala branioca, a kazna je bila i društvenokoristan rad. Određeno joj je da čisti ulice.

Sudbina nekadašnje pozorišne heroine je sigurno duboko ganula Oliveru. Kako je njen sin rekao, ona je skinula Žankinu umrlicu sa jedno drveta, neposredno nakon sahrane starije koleginice 1947. godine.

olivera markovic 2.jpg
Youtube / RTS 

Tada izuzetno mlada, tek udata za kolegu Radeta Markovića, Olivera se divila svojoj starijoj koleginici i mnogo je poštovala. Žanka je bila prva "Gospođa ministarka" u pozorištu.

Sudbina je htela da se i Olivera proslavi u istoj ulozi. Sećanje na Žanku je bilo uvek uz nju, u njenoj fioci, duže od šezdeset godina. Danas se, u znak sećanja na nepravedno osuđenu glumicu, dodeljuje i nagrada "Žanka Stokić", a dosadašnje dobitnice su Mira Banjac, Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

NUŠIĆ JE SADA NA VLASTI U IVANJICI, DOBIO KLJUČEVE GRADA I NAREDIO SAMO JEDNU STVAR: U varošicu stigla i gospođa ministarka i to - na fijakeru RINA