Slavna glumica Zlata Petković preminula je 2012. u 58. godini od posledica moždanog udara, a svi oni koji je pamte, nikad neće moći da izbrišu iz glave njenu nestvarnu lepotu koja ju je vinula u visine.

Ne samo da je bila uspešna glumica, ona je bila i Mis Jugoslavije, a nakon tog izbora je dobila i prve značajne uloge.

Zlatino detinjstvo i odrastanje su bili jako specifični

Zbog posla njenog oca, često se selila, pa je tako rođena u Svrljigu iako joj je otac Nišlija, a majka Beograđanka. 

"Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gde vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru. Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je sneg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva deca vole. Imali su veliko dvorište, gde sam uživala u toplim letima i zimama sa mnogo snega", rekla je u davnom intervjuu za Story.

Zlata je jednom otkrila kako je njena majka Milica bila jako stroga, dok je otac bio popustljiviji. Ona i brat su vaspitani patrijarhalno, bilo im je sve dozvoljeno, pod uslovom da budu dobri đaci. Inače, njen brat Dejan je osamdesetih bio popularan pop pevač, a njihovi roditelji su se razveli još dok su oni bili tinejdžeri.

Urednik prvog jugoslovenskog tabloida ju je zapazio i pozvao da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku. Mlada plavokosa lepotica pobedila je na tom prvom Čikovom konkursu 1969. godine, što ju je odvelo u finale izbora za Mis tinejdž u Zagrebu, gde je osvojila titulu prve pratilje, a pobedila je Anita Buturina, buduća supruga pevača Miše Kovača. Ipak, otputovala je na svetski izbor u Tokio, gde su je prijavili kao godinu dana stariju kako bi mogla da se takmiči.

Mis Jugoslavije je postala 1971. godine i sa tom titulom otputovala na takmičenje u London. Paralelno sa školovanjem Zlata je radila na televiziji Beograd kao najavljivačica programa i prva je gledaocima poželela dobar dan na tada eksperimentalnom Drugom programu. Kao model i manekenka često je putovala u Zagreb i nosila modele čuvene kreatorke Žuži Jelinek.

Prvog sina Gvozdena je rodila sa 19 godina, a o toj studentskoj ljubavi nikad nije želela da govori.

"Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga", rekla je u nekom od svojih intervjua.

U početku je krila svoju trudnoću na fakultetu, sve dok profesorka na jednim vežbama nije primetila stomak, prenosi Glossy.

"Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu"

Sa muzičarem Sanjom Ilićem dobila je sina Andreja. Sanja je preminuo 2021. godine, a u jednom od poslednjih intervjua za Kurir, Ilić je otkrio kako se desila ljubav sa suprugom Zlatom.

Životna priča Zlate Petković
YouTube/Screenshot/RTK2/Ex-Yu Arhive 

"Za ljubav sa Zlatom krivac je jedna dečja priredba. Ljubav je trajala 30 godina. Otišla je kako je otišla... Nije moralo tako da desi... Nisam stigao ni da joj kažem koliko je volim. Pala je samo i otišla u bolnicu. Lekari su je držali u veštačkoj komi, ali joj nije bilo spasa."

"Nakon Zlatine smrti sam odlučio da nastavim dalje. I našeg sina Andreja je trebalo izvesti na pravi put. Moja podrška njemu je bila kontrolom, a ne guranjem uz vetar ", govorio je Ilić.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Veliki kompozitor: Sanja Ilić komponovao je i hitove za Nedu Ukraden i Suzanu Mančić Kurir televizija