Jedinstveni događaj Rojal Askot i ove godine okupio je članove britanske kraljevske porodice i brojne druge javne ličnosti, a ove trke konja poznate su i po tome da se dame "utrkuju" koja će poneti ekstravagantniji šešir, kao glavni modni dodatak na ovoj manifestaciji.

Međutim, juče je jedan prizor bacio sve ostalo u drugi plan. Kraljevski par, kralj Čarls i kraljica Kamila, bio je preplavljen emocijama dok su iz kraljevske lože gledali kako njihov konj pobeđuje u trci Kralj Džordž V i nisu mogli da sakriju suze. Posle dva poraza, Čarls i Kamila su bili oduševljeni što su izvojevali svoju prvu pobedu u Rojal Askotu, a ovo je i prvi put da se ovaj događaj održava otkako je kraljica Elizabeta II preminula u septembru prošle godine

Tokom svoje vladavine duge 70 godina, kraljica Elizabeta je imala preko 24 pobede u Askotu, a Zara Tindal, ćerka princeze Ane, je rekla da bi kraljica sada sigurno bila ponosna.

Kralj Čarls, kraljica Kamila
Profimedia 

"Koliko bi kraljica bila ponosna i uzbuđena. Imati za pobednike Čarlsa i Kamilu i održati taj san živim. I pored svega toga, kakva trka!", izjavila je Zara.

Pokojna kraljica gajila je veliku ljubav prema konjima, i to otkada je dobila šetlandskog ponija po imenu Pegi od svog dede Džordža V kada je imala četiri godine. Prema rečima njenog savetnika za trke, Elizabeta II je o svojoj ljubavi prema konjima govorila sve do samog kraja. On je ispričao da je sa njom u Škotskoj proveo poslednji vikend pre nego što je preminula, te da su i tada razgovarali o njenim konjima, kao i mnogo puta ranije.

"Sedeli smo tamo satima tokom vikenda i pravili planove za dalje", rekao je on.

Ove godine, Rojal Askot odao je dirljivu počast kraljici izložbom njenih fotografija sa trka.

Nakon krunisanja 1953. godine, kraljica je najmanje jednom godišnje putovala na trkalište u Berkširu da bi prisustvovala ovom događaju, a propustila ga je prvi put tek 2020. godine zbog pandemije korona virusa.

Još fotografija kraljevskog para sa ovogodišnjeg Rojal Askota pogledajte u galeriji ispod.

Profimedia Kralj Čarls i kraljica Kamila

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna