"Nikad nisam ni pomislila da bi se to moglo dogoditi meni. Mama mi je dobila karcinom dojke u kasnijim godinama, bila je prešla 50. godinu." Ovim rečima počinje svoju priču Ejmi Dauden (32), učesnica takmičenja "Ples sa zvezdama".

Kada je prošle godine učesvovala u akciji jednog humanitarnog udruženja, shvatila je da uopšte nije kontrolisala grudi redovno i da je krajnje vreme da počne sa tom praksom.

Međutim, pregled je odlagala zbog raznih obaveza, sve dok u aprilu nije napipala kvržicu tokom tuširanja."Čvrstu promenu sam osetila pod prstima, ali sam to pripisala menstrualnom ciklusu", ispričala je Ejmi za britanski "Helou". "Sutradan smo planirali da krenemo na medeni mesec koji smo Ben i ja već dugo odlagali."

ejmi dauden 0666952486-min.jpg
Profimedia 

Kad se, po povratku kući, Ejmi javila lekaru, otkrivena je dijagnoza. "Ispostavilo se da je u pitanju karcinom trećeg tipa, rekli su mi da je to očekivano za nekog u mojim godinama."

Ovo je najagresivniji rak dojke, ali Ejmi ima mnogo nade, jer je kod nje ipak rano otkriven. U istoj dojci, pregledom je ustanovljena još jedna promena.

"Zasad još nemam plan lečenja, ali će on sigurno uključiti i operaciju", kaže Ejmi. "Tek kad budu ispitali i drugu kvržicu, doktori će mi dati kompletnu prognozu.

ejmi dauden-min.jpg
Instagram / amy_dowden 

Zasad se trudim da održim pozitivan duh, a u tome mi najviše pomaže muž. Njih dvoje su zajedno učestvovali u takmičenju i vode plesnu školu.

Ejmi se od malena bori i sa Kronovom bolešću, pa je za 32 godine života provela više vremena u bolnicama nego mnogi za ceo život. "Ovo je samo još jedna prepreka", kaže talentovana plesačica. "Vratiću se na podijum još jača."

Tekst: Lepa&Srećna