Na osnovu toga što brižljivo bira uloge radeći samo ono što joj se čini da je smisleno i sadržajno, još od filmova Lajanje na zvezde, Život je čudo i Šišanje pa do serije Folk koju nedeljom gledamo na Prvoj televiziji, za Natašu Tapušković (37) možemo reći da je dobila status umetnice zahvaljujući čijem imenu, glumačkom talentu i iskustvu već na špici možete pretpostaviti o kakvom ostvarenju je reč.

Ova glumica koja nije zaneta popularnošću i njenim posledicama nedavno je završila snimanje filma Spomenik Majklu Džeksonu i imala premijeru predstave Samo neka bude lepo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Trenutno igra u predstavama i, kako kaže, trudi se da uživa u odmoru nakon ta dva istovremena projekta.

Sudeći po reakcijama, gledaocima se  baš dopada vaša uloga Zvezdanine profesorke u seriji Folk. Da li ste u  pogledu glumačkog zadatka pomogli  maloj Katarini?

- Moguće da sam ponekad nekom sugestijom pokušala da joj olakšam da razume ono što se očekuje od nje na pravi način, ali to je prevashodno bio posao reditelja, te se nisam previše mešala.

U predstavi Samo neka bude lepo gledali smo priču o poznatoj glumici i njenoj obožavateljki. Glumicu ste predstavili u situacijama koje fanovima razbijaju iluzije o idiličnom životu poznatih. Šta biste svojim obožavaocima rekli da vas pitaju kako izgleda jedan vaš dan?

- Ukoliko nemam snimanja i probe za predstavu, moj dan je organizovan u skladu sa dečijim potrebama: škola, vrtić, pijaca, domaći zadaci - uz ekskluzivitet da sebi priuštim, igrajući u pozorištu - ne baš svake večeri, odlazak u neki drugi imaginarni svet. Kada sam zauzeta novim projektom svi priskaču u pomoć kako bi sve ovo bilo izvodljivo i pored mog odsustva.

Stekli smo utisak da u opšte ubrzanom tempu života uspevate da nađete vremena  za stvari koje nemaju cenu – da  budete sa porodicom, da vas posao i obaveze ne "samelju"... Koji trenuci i ljudi u vašem životu imaju prioritet?

- Samo se neprestano trudim da budem svesna brzine i prolaznosti koja nam, sasvim izvesno, ne nudi spokoj. Krajnje posvećena sadašnjem trenutku, koliko je to moguće, zaustavljam vreme. Uvek imate mogućnost izbora sa kim ćete i kako provesti slobodno vreme. Deca donose briljantnu selektivnost u tom smislu.

Da li vaše ćerke pokazuju talenat za glumu ili tenis?

- Moje ćerke su još male da bih sa sigurnošću mogla da govorim o njihovoj obdarenosti.

Volite li da obavljate kućne poslove?

- Kuvanje mi je najinspirativnije, a ostale kućne poslove obavljam iz nužde, sa povremenim užitkom. Dok radim na novoj ulozi rado bih zaobišla svaki od kućnih poslova, a kada završim posao, postajem vrlo zadovoljna domaćica.

U seriji Folk imali smo priliku da čujemo kako pevate. Da li i kada to privatno radite?

- Pevam kad god osetim potrebu. Na ulici, ili dok kuvam, u kafani, deci, publici...

Možemo li ponekad  da vas vidimo u kafani kako naručujete pesme tamburašima?

- Ne znam baš da li tamburaškom orkestru, to mi nije previše uzbudljivo. Možda nekom drugom ansamblu nešto južnijeg ritma.

Detalje iz privatnog života mnogih glumaca pratimo u novinama i na  televiziji, što sa vama nije slučaj. Da li je doziranje sopstvenog eksponiranja plus za karijeru ili ne?

- Nema tu nikakvog napora. Ja jednostavno ne podnosim da prečesto gledam sebe na novinskim stranicama i na televiziji - to je po meni krajnje  neukusno. Sve zavisi kakvu karijeru želite: blistavu iznutra ili spolja. Slava samo opterećuje umetnost, sigurno je ne oplemenjuje.

Autentični kostim i frizura u predstavi Samo neka bude lepo tako vam lepo stoje da smo pomislili kako biste mogli da živite u tom vremenu?  

- Prečesto prepoznajem sopstvenu bliskost sa davno prošlim vremenima. Jedan deo mene sigurno nikako ne pristaje na potpuno saglasje sa konzumentskim  i potrošačkim sklonostima današnjice. Osećam veliku žudnju za vremenom u kojem jedni drugima pišemo pisma ili pesme, umesto razmenjivanja intimnih informacija na fejsbuku. Maštam o nadahnuću koje izranja iz dokolice, a ona je danas tako retka.

Nenad Blagojević