Britanski kralj Čarls III krunisan je na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji danas nešto posle 13 časova, kada mu je kruna Svetog Edvarda stavljena na glavu.

Čin krunisanja dogodio se na polovini dvočasovne službe koju je vodio kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi, a Čarls III je pre toga položio zakletvu kojom je potvrdio da će poštovati zakon i crkvu tokom svoje vladavine i potvrdio da je "veran protestant".

Kralj Čarls i Kamila, krunisanje
Profimedia 

Brojne poglede prisutnih na krunisanju privukli su princ Vilijam i princeza od Velsa Kejt Midlton, koji su na ceremoniju došli sa svojom decom. 

Kejt je za ovu priliku obukla haljinu kreatora Aleksandra Mekvina od svilenog krepa boje slonovače sa srebrnim polugama i vezom od konca, s motivima ruže, čička, narcisa i deteline.

Od nakita, Kejt na sebi ima biserne i dijamantske minđuše koje su pripadale pokojnoj princezi Dajani, kao i ogrlicu Džordža VI.

Ogrlica je izrađena 1950. godine na zahtev kralja Džordža VI za njegovu ćerku, princezu Elizabetu. Kejt na glavi nosi i tijaru sa srebrnim polugama, kristalima i trodimenzionalnim vezom od lišća koju su izradili Džes Kolet i Aleksandar Mekvin.

Princ Vilijam, koji je prvi u redu za britanski presto, imao je važnu ulogu u ceremoniji krunidbe, te je kleknuo pred kraljem kako bi odao počast. Stavio je svoje ruke u očeve i izgovorio: "Ja, Vilijam, princ od Velsa, prisežem vam na svoju odanost i veru i istinu koju ću vam nositi kao vaš glavni čovek života i tela. Tako mi Bog pomogao."

Uprkos turbulentnim odnosima sa porodicom, na krunisanju se pojavio i princ Hari, ali bez supruge Megan Markl. Kralj Čarls III na prestolu je nasledio svoju majku, kraljicu Elizabetu II, koja je preminula u septembru prošle godine. 

Još fotografija Kejt Midlton sa ceremonije krunisanja pogledajte u galeriji ispod.

Profimedia Kejt Midlton na krunisanju kralja Čarlsa III

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna