Slavna Džoana K. Rouling tvrdi da je njen bivši suprug "sakrio" rukopis njene prve knjige o Hariju Poteru kako bi je sprečio da ga ostavi. Naime, 57-godišnja spisateljica govorila je o svom braku s prvim suprugom za koga se udala 1992. godine. Upoznala ga je u jednom baru u Portugalu, gde se preselila kako bi radila kao učiteljica, nakon majčine smrti. Postali su roditelji danas 29-godišnje ćerke Džesike, ali Rouling ga je napustila godinu dana kasnije.

"Brak je postao vrlo nasilan, a on posesivan i opsednut kontrolom. Pretraživao mi je torbicu svaki put kad bih došla kući, a nisam imala ni ključ od ulaznih vrata. Bilo je to užasno stanje prepuno napetosti  jer sam morala da glumim da ne nameravam da odem, a ne mislim da sam baš dobra glumica", ispričala je uspešna Britanka prisećajući se svog prvog braka. 

"Znao je koliko mi rukopis znači, jer ga je u tom trenutku uzeo i sakrio, i to je bio njegov taoc. Kad sam shvatila da definitivno odlazim i da je to to, svaki dan  bi odnosila po nekoliko stranica rukopisa na posao. Samo nekoliko stranica, kako ne bi primetio da nešto nedostaje, i fotokopirala bi ih. Postupno, u ormariću u sobi za osoblje, malo po malo, fotokopirani je rukopis rastao i rastao i rastao", prisetila se i noći kada je supruga zauvek napustila.

"Došla je noć kad se jako naljutio na mene, a ja sam pukla i rekla da ‘želim da odem‘. Postao je jako nasilan i odgovorio ‘Možeš otići, ali nećeš dobiti Džesiku. Dogodila se vrlo nasilna scena koja se završila tako što sam ostala da ležim na ulici. Otišla sam na policiju i podnela tužbu, a sledeć dana sam vratila kući s policijom i odvela ćerku sa sobom", otkrila je Rouling koja je pisanjem lečila tugu zbog majčine smrti.

j k rouling 0396012185-min.jpg
Profimedia 

"Počela sam da pišem šest meseci pre njene smrti. Želela sam da to bude tajna, da je iznenadim svojim poduhvatom, pa joj ništa nisam rekla. Tako ona nije ni saznala šta ja radim. I nije slučajno što se Hari suočava sa smrću u različitim oblicima, kroz različite junake i forme u svim nastavcima. Da moja majka nije umrla, verujem da se Hari Poter ne bi ni dogodio. Ove knjige su napisane jer sam je jako volela. Zapala sam u ozbiljnu krizu i depresiju i tako sam osetila neke najmračnije delove svog ljudskog bića koje sam i pretočila u literaturu. Da nisam osetila toliku prazninu, vrtlog tužnih osećanja, ne bih umela da opišem mrak i sile zla", ispričala je ona.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna