Branka Veselinović, najstarija srpska glumica, preminula je u 105. godini, a pre nešto više od deset godina ostala je bez supruga Mlađe Veselinovića, o kome je uvek govorila sa mnogo emocija.

Mladen Mlađa Veselinović, glumac i prevodilac, preminuo je 2012. godine, u 98. godini, a on i Branka bili su zajedno skoro četiri decenije.

"Eh moj Mlađa, moja velika ljubav. Koliko je bio divan čovek. Otišao mi je zauvek. Imala sam veliku ljubav u mom Mlađi. Bili smo zajedno skoro 40 godina. On je i dalje u mom srcu. Nedostaje mi mnogo", rekla je Branka za "Blic" 2021. godine.

Branka Veselinović
ATA Images/ M.M 

Branka i Mlađa proputovali su zajedno ceo svet i neizmerno su se voleli, a samo za jednim su žalili - što nisu imali dece.

"Nisam bila te sreće da imam decu. Bila sam zdrava, a nemam dece. Bolelo me je to. Sve sam pokušala, ali nije moglo. Profesor kod koga smo Mlađa i ja išli govorio mi je: 'Možda sa drugim čovekom možeš da imaš dete'. Nisam htela. Rekla sam mu: 'Profesore, mi se volimo'", ispričala je tom prilikom glumica, koja je dala i savet mlađim generacijama.

"Samo se treba truditi da budete stalno sa tom osobom koju volite. Ljubav, vera i toplina su bitne da očuvate brak. Ako umete da volite, sve je lakše. Sećam se kako mi je Mlađa recitovao pesme. Moje kolege su nas spojile tokom jedne predstave. Tu smo se zavoleli, venčali i živeli srećni. Lepo je to vreme bilo", rekla je tada Branka.

Branka Veselinović
ATA / Antonio Ahel 

Branka je rođena 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i ostvarila više od 50 uloga u televizijskim serijama i filmovima.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine, kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. godine, u komadu "Kralj Betajnove". U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978). Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" dobila je "Sterijinu nagradu" 1964. godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna