Najstarija srpska glumica Branka Veselinović nas je, kako prenose domaći mediji, napustila. Dramska umetnica preminula je u Beogradu, u 105. godini života.

Branka je rođena 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i ostvarila više od 50 uloga u televizijskim serijama i filmovima.

Branka Veselinović
ATA / Stefan Tomašević 

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine, kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. godine, u komadu "Kralj Betajnove". U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978). Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" dobila je "Sterijinu nagradu" 1964. godine.

Branka Veselinović
ATA Images/ M.M 

Branka je do poslednjeg dana bila nasmejana i puna optimizma, a u intervjuima je često isticala da su godine za nju samo broj.

"Samo treba imati dobru volju i humani odnos prema životu. Ako kažem humani odnos prema životu, onda mislim i prema ljudima. Ja sam u mojoj profesiji mogla da iskoristim tu volju, tu želju, tu radost da pomažem igrajući i zabavljajući ljude. Ne prihvatam da je starost da prestaneš da živiš, a ja zahvaljujući profesiji i humanom odnosu prema životu mogu da živim dugo", govorila je Branka.

"Nisam uzbuđena kada su rođendani u pitanju. Kada živiš dugo, najbitnije je da si normalan i vitalan, a ja to jesam. Pišem, slikam, nikada nisam pila, pušila i za sve imam dobru volju", rekla je jednom prilikom glumica za "Blic".

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna