Frida Кalo i Dijego Rivera. Dva genija. Dve strasti. Dve polovine koje su se našle i postale jedno. U njihovom odnosu nežnost se ispreplitala sa izdajom, a ljubav sa bolom. Prema sećanjima prijatelja, Frida se prema njemu ponašala kao prema voljenom psu, a on prema njoj kao prema omiljenoj stvari. Njihova ljubavna priča šokira, zbunjuje i užasava.

Frida Кalo je rođena 1907. Odrastala je kao živahna i aktivna devojčica, i nije ni slutila kakva je iznenađenje čekaju kroz život. Bila je bolesna od dečje paralize zbog čega je ćopala celog života. Drugi jezivo iskustvo doživela je sa 18 godina: tramvaj koji je iskočio iz šina udario je u autobus kojim je putovala. Zadobila je teške ozlede kičme, noge i materice, koje  su Fridu zamalo koštale života.  Pretrpela je ukupno trideset i dve operacije, a ostatak života provela je metalnom korsetu koji je držao njeno telo da se ne raspadne. Fizički bol je za nju bio snažan podsticaj - počela je da crta, a prvo što je uradila kada je uspela da stane na noge bila je poseta atelju poznatog umetnika Dijega Rivere kako bi mu pokazala svoj rad. Još kao petnaestogodišnjakinja Frida je tvrdila da će se udati upravo za Dijega koji je u Meksiku uživao status žive legende.

"Moja ambicija je da imam dete Dijega Rivere. I on će to saznati jednog dana", pričala je ona svojim poznanicima.

Iako nije bila klasična lepotica 21 godinu stariji Dijego  izgubio je glavu za njom.

"Sa tobom sam nesrećna, ali bez tebe nema sreće“

Ubrzo su se venčali, 21. avgusta 1929. održana je svadba, koju niko nije podržao. Frida je bila Riverina ljubavnica, prijateljica, životna saputnica. Bila je njegova muza. Međutim, daleko od toga da je bila jedina.

Status oženjenog muškarca nije uticao na naviku meksičkog umetnika da izlazi sa drugim ženama. Neumoran u želji, "upijao" ih je, zbog čega je dobio nadimak Кanibal. Što se tiče Fride, ona je, zaslepljena ljubavlju, znala za sve avanture svog muža, ludo patila, ali mu je na kraju uvek opraštala.

Ljubavna priča Fride Kalo i Dijega Rivere
Profimedia 

Ni Frida mu nije ostala dužna, a imala je burnu romansu sa sovjetskim političarem Leonom Troickim. Razmišljajući kako da se osveti svojoj nevernoj ženi, Rivera je odlučio da joj zada najgori udarac do tada pa je spavao sa Fridinom mlađom sestrom Кristinom. To Frida nije mogla da oprosti, pa je 1939. godine otišla u Njujork, pre toga potpisavši papire za razvod.

Frida je potom imala probleme sa kičmom, a prvo koga je ugledala kada se probudila u bolnici nakon operacije bio je Dijego Rivera. Saznavši u kakvom je stanju njegova voljena žena, odmah je stigao i ponovo je zaprosio, a Frida nije mogla da odbije - bio je njen dar i njena kazna. Postavila je uslove da nemaju intimne odnose, što je za Dijega bilo "zeleno svetlo" da bude sa drugim ženama. Okružio je svoju ženu pažnjom i brigom, međutim, ona i dalje nije bila srećna. Očajnički je želela da postane majka, ali su sve njene trudnoće završile pobačajima.

Fridino zdravlje je počelo brže i jače da se pogoršava, a zbog gangrene su joj odsekli nogu. Noć pre nego što je preminula, Frida je Dijegu poklonila prsten koji mu je kupila na 25. godišnjicu njihovog prvog venčanja.

Dijego je bio uz Fridu do poslednjeg trenutka, a bizarno se oprostio od nje pojevši malo njenog pepela. Preminuo je tri godine kasnije.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna